Na plaću 3000 KM dodatak od 30 posto ako se posao završi na vrijeme

Glavno tajništvo Vijeća ministara BiH nastavilo je i lani sa angažiranjem vanjskih suradnika za poslove koje bi trebali obavljati stalno zaposleni činovnici, a osim toga proračunski novac je zaobilazeći pravila trošen i za telefoniranje, hranu i piće i sumnjivo servisiranje službenih vozila.

Iako su od Ureda za reviziju institucija BiH dobili pozitivno mišljenje uz skretanje pažnje posebno na angažman suradnika na osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme i ugovora o djelu. Revizori su utvrdili kako je jedna osoba angažirana na određeno vrijeme kao stručni suradnik bez suglasnosti Agencije za državnu službu BiH, što predstavlja plastični primjer kršenja pravila.

- Za potrebe rada Glavnog tajništva od tri angažirane osobe dvije su obavljale redovne poslove definirane sistematizacijom radnih mjesta za koje je isplaćena naknada od 13.200 KM - ocijenili su revizori.

Angažman vanjskih suradnika koštao je lani 69.511 KM, a mjesečna naknada kretala se od 800 KM za one sa srednjom stručnom spremom do 3.000 za doktore znanosti uz mogućnost povećanja iznosa za još 30 posto ako na vrijeme urade posao.

Revizori su upozorili i na rad Žalbenog vijeća čiji su članovi dobili po 14.050 KM iako im je mandat istekao još sredinom 2012. godine.

Revizori su utvrdili propuste i prilikom pravdanja mnogih računa. Službena putovanja koštala su 213.000 KM, a u nekim slučajevima revizori su podvukli da su naknade isplaćivane bez potpune dokumentacije i na osnovu šturih izvještajima sa putovanja. Telefoniranje i poštanske usluge su odnijele skoro 106.000 maraka.

- Za neke osobe stalno su priznavani troškovi prekoračenja limita, a nismo se u svim slučajevima mogli uvjeriti u opravdanost odobravanja većih troškova - naveli su revizori.

Glavno tajništvo Vijeća ministara BiH u voznom parku ima 12 vozila, a njihovo održavanje i popravka koštali su više od 180.000 KM. Revizori su utvrdili da su zahtjevi za servise i popravke odobravani bez suštinske kontrole i ocjene realne potrebe za te zahvate.

- Od 53.812 KM danih za popravak i održavanje vozila čak 21.968 maraka je izdvojeno za jedno vozilo nabavljeno u 2013. godini, što je značajan iznos ako uzmemo u obzir da je pod garancijom i da je kasko osigurano - naveli su revizori.

Za usluge reprezentacije potrošeno je oko 92.000 KM, a računi su pravdani uopćeno i nije moguće utvrditi da li su bili vezani za poslovne aktivnosti institucije.