Na lokalitetu Crkvina u Zavali, u općini Ravno, otkriveno je veliko arheološko otkriće, kamena reljefna ploča oltarne pregrade na nalazištu ostataka Crkve svetog Petra iz 9. stoljeća. Arheološki lokalitet Crkvine nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.

Otkriće kamene reljefne oltarne pregrade, iznenadilo je i arheologe. Ploča je pronađena slučajno, prilikom konzervacije nalazišta, koje se smatralo istraženim lokalitetom.
 


SNJEŽANA VASILJ, arheologinja

“Iznenadili smo se jer smo našli jednu od rijetkih ploča oltarne pregrade, koja je nekad bila uzidana u romaničku crkvu. Ispostavilo se da je najstarija crkva iz 9. stoljeća, vrijeme romanike. Moram istaknuti da je ova tropasidalna crkva, romanička crkva jedinstvena u Bosni i Hercegovini. Osim ovdje, imaju još dvije u Hrvatskoj”.

Lokalitet Crkvine je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ovaj arheološki lokalitet je prepoznatljiv po ostacima dviju crkava svetog Petra i svete Petke, te nekropoli stećaka. Kroz povijest, na tom lokalitetu sagrađeno je pet crkava. Do tih saznanja došao je arheološki tim s Mostarskog sveučilišta, nakon revizije istraživanja provedenih 1957. Godine.

SNJEŽANA VASILJ, arheologinja

“Istraživanja su obuhvatila dvije crkve, a kad smo završili istraživanja onda se ispostavilo da je pet crkvi. Veliki je posao s 42 istražena groba, što u crkvenim grobovima, što oko njih”.

Crkvine se nalaze u blizini špilje Vjetrenice i manastira u Zavali. Nakon konzervacije, na lokalitetu je predviđena izgradnja muzeja.

VESNA SLOBOĐAN, Biospeleološki muzej Vjetrenica

“To bi bilo vrlo lijepo kao neka završnica, da se tu može kroz povijest vidjeti što se tiče lokaliteta Crkvine, a i što se tiče Crkve svetog Petra”.

Konzervacija, ali i uređenje ovog prostora radit će se tradicionalnim tehnikama i materijalima. Ovaj kraj je poznat po obradi kamena materijala, majstori ovog kraja imat će priliku pokazati svoje umijeće, javlja BHRT.