Mještani sela Odžak, smještenog dvadesetak kilometara od Livna, u pripravnosti su da večeras brane svoje kuće od vatrene stihije koja se spušta niz Dinaru i na svega je nekoliko stotina metara od prvih kuća.

U selu koje je u poslijepodnevnim satima posjetila ekipa Anadolu Agency (AA), muški ukućani savjetuju žene i djecu da spreme neophodno i da, u slučaju opasnosti, napuste kuće i selo.

Oblaci dima prekrili su selo, a mještani su jutros sa svojih automobila, kako navode, skidali pepeo debljine prsta.
 

Stariji mještanin sela, Ivan Ćurak, kaže u razgovoru za Anadolu Agency kako je pripremio šlauf da brani svoju kuću od vatre. Kaže kako obrana sela i kuća od vatre zavisi od mlađih ljudi.

"Ja sam pružio šlauf, ali nema ni vode, jer nije dovoljan pritiska iz Livna. Slab je pritisak, ali držim uključen šlauf da mi ne bi ova kuća planula. Ako uhvati, bit će gadno. To je staro, odmah do nje bi ova uhvatila. Sve je kuća do kuće. To bi plamtjelo samo tako", kaže Ivan.

Boji se noći koja je pred njima. Navodi kako je u ponedjeljak navečer bila velika vatra iznad sela.

"Kako da nema straha. Ima velikog straha. Ako siđe vatra s ove kosine odozgo, moje su kuće prve na redu. A, ima već četiri-pet dana kako ovo traje. Bila je sinoć, u ponedjeljak, strašna vatra, plamen veliki. Gorila je borovina ili jelovina u šumi. Ne znam točno što sve gori, ali veliki je plamen bio", ističe Ćurak.

Ističe kako ljudi, mještani, zovu telefonom u Livno, da im se dođe, da im se pomogne. Kaže, čuo je kako ima 40-50 angažiranih osoba koje gase prostor prema Bosanskom Grahovu.

"Bilo je prije šest-sedam godina požara, ali nije bio ovakav. Nikada nije sišao dovde. Bilo ih je prije na brdu. Ne znam odakle je moglo doći. Došlo je vjerovano od Dinare, a dalje od Dalmacije, sigurno. Gore su velike jele, bukve i ako je to uhvatilo, ne može nitko ugasiti bez kanadera. Ljudi to ne mogu ručno ugasiti", kaže Ivan.

U poslijepodnevnim satima, u Livno je stigao helikopter Oružanih snaga BiH koji se ponovno uključio u gašenje požara na Dinari.

Stanovnici sela Odžak koje je u ovom trenutku najugroženije gledaju prema Dinari odakle dolazi vatrena stihija i u nebo s nadom da će im helikopter pomoći da ugase požar koji se ozbiljno približio kućama.

Mirko Barun iz sela Odžak, kaže kako je stanje kakvo smo zatekli u utorak poslijepodne kada je u pitanju prisustvo gustog dima već nekoliko dana.

"Tri-četiri dana je ovako s dimom. Živjeti je normalno, ali straha ima u selu. Nije ništa dosad bilo, nikakve štete, ali sve je gore", navodi Barun.

Na sreću, okolina sela Odžak nije minirana, pa su žitelji išli u brdo kako bi pokušali zaustaviti vatru.

"Išli su naši momci gore, ali se otelo kontroli", navodi Barun.

Najviše ih ljuti i brine što nitko nije došao i obišao ih, da im pomogne.

"Nema još ništa. Ima nas par u selu, valjda ćemo to sa svojim pumpama riješiti oko kuća, a dalje što će biti, tko zna", navodi Mirko Barun.

A, od dima u selu Odžak teško se diše, iza kuća, u brdu vidljiv je i otvoreni plamen.

Slično je u selu Lištani, nedaleko od Odžaka. Miris dima i paljevine osjeti se na cesti. Iako selo nije direktno ugroženo vatrenom stihijom, stanovnici su ogorčeni i ljuti. Vele, kako nitko ništa ne čini da se požar ugasi, sanira.

No, pravi razmjeri vatrene stihije koja već petnaest dana hara opustošila je kompletnu Dinaru, posebno nisko rastinje, a na velikim površinama je progutala i brojna stabla.

Naime, na prostoru prijevoja Vaganj jasno su vidljive ogromne ugljenisane, crne površine koje je opustošila vatrena stihija. Oko nekih kuća, koje su obranjene i dalje gori nisko rastinje.

Ekipa Anadolu Agency, u pratnji pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, obišla je poslijepodne lokalitete sela Odžak, Lištani, Vaganj, Gornji i Donji Rujani, Ćaići i Čaprazlije.

Čak i na lokalitetima na kojima je vatra lokalizirana i dalje mjestimično izbija dim iz panjeva koji i dalje gore.

Zapravo, dima je toliko da su pojedini dijelovi cijelog Livanjskog polja prekriveni dimom i izmaglicom.

Kako nam je rečeno, požarište je dugo čak 17 kilometara, a zahvaćeno je cijelo područje od prijevoja Vaganj do Troglava, bolje rečeno kompletna Dinara.

Požar je evidentiran još 23. srpnja kada je iz Hrvatske prešao na bosanskohercegovačku stranu, od kada i traje borba pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, Oružanih snaga BiH, vatrogasaca i djelatnika Šumarije iz Livna.