Talijanska policija je izvijeastila da je Carminati bio vođa kruga kriminalaca koji su navodno potkupljivali političare kako bi iznuđivali novac kasnije ili dobivali poslove s unosnih javnih natječaja, prenosi Independent.
Snimka pokazuje policijski automobil kako priprema i izvodi zasjedu u jednoj uskoj ulici izvan Rima. Automobil je prišao Carminatiju iz suprotnog smijera, zaustavio ga te su odmah potom izašli karabinjeri s oružjem uperenim u njega. Carminati se nije opirao.

Istraga koja je dovela do uhićenja Carminatija trajala je pune dvije godine, a uključivala je nadzor i prisluškivanje te snimanje telefonskih razgovora u kojima se otkrilo kako lokalni kriminalci stvaraju jake veze s političarima u Rimu.
Talijanska policija optužila je Mafiu Capitale za podizanje cijena u pružanju usluga vrtlarstva, socijalnih stanova, kampova za izbjeglice, održavanja prometnica i prikupljanja otpada.

Osim Carminatija, uhićeno je još 36 osoba, a zbog njih je gradonačelnik Rima Gianni Alemanno već podnio ostavku na svoju dužnost. Zapljenjeno je i 204 milijuna eura u novu i imovini osumnjičenika.