Promet je večeras oko 19.30 sati normaliziran na dionici magistralnog puta M-17, na kojoj su od kasnih popodnevnih sati prosvjedovali radnici mostarskog Aluminija.

Intervenirali su specijalci MUP-a HNŽ-a koji su radnike Aluminija sklanjali s prometnice. U jednom trenutku, radnici su sjeli na cestu, i nisu se željeli pomjeriti. Specijalci su potom jednog po jednog dizali i udaljavali ih od ceste.

Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija” kazao je za “Avaz” da je žalosno da im se nakon šest sati blokade nitko od hrvatskih ministara nije obratio.
 

-Poslali su na nas specijalce i koji su uz upotrebu sile sklonili nas s prometnice. Ali ono što je sigurno da nećemo odustati i nećemo ići kućama. Razmišljamo o tome gdje ćemo nastaviti prosvjede u gradu. Hoće li to biti pred nekom hrvatskom institucijom, vidjet ćemo – kazao je Biokšić.

Podsjećamo, potpuni prometni kolaps zabilježen je danas na magistralnom putu M-17 u blizini tunela Salakovac nakon što su radnici Aluminija blokirali ovu prometnicu. S obzirom da su se formirale duge kolone vozila s obje strane, iz BIHAMK-a apeliraju na vozače da voze maksimalno oprezno i da izbjegavaju rizična pretjecanja.

Aluminij ima osiguranu isporuku električne energije do večeras u ponoć, nakon čega bi pogon mogao biti iskopčan s mreže što bi značilo kraj nekadašnjeg giganta.

Tijekom jutra s predstavnicima radnika Aluminija sastali su se predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je kazao da je od federalnog premijera Fadila Novalića dobio informaciju da će Vlada FBiH u petak raspravljati o teškoj situaciji u Aluminiju.

Međutim, ostalo je nejasno kako će Aluminij preživjeti do petka s obzirom da bi večeras u ponoć mogao ostati bez električne energije. Nagli prestanak rada pogona značio bi hlađenje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama, a radnici strahuju da bi takav rasplet situacije značio trajni prestanak rada Aluminija.

Foto: Avaz