Oluja 'Ylenia' pogodila je tijekom noći Njemačku, posebno sjeverne i istočne dijelove, i iza sebe ostavila srušena drveća, uništene krovove kuća... Otkazani su brojni letovi, a Deutsche Bahn je prekinuo promet u nekoliko saveznih država.

Njemačka meteorološka služba izdala je crvena upozorenja za sjever zemlje sve do danas navečer. Najavljuju i mogućnost tornada.

Tijekom noći, jaki udari vjetra od preko 100 km/h zahvatili su zemlju, osobito na sjeveru, u središtu i na istoku zemlje. 152 km/h izmjereno je na Brockenu u planinama Harz, javlja Bild.
 

U Berlinu izvanredno stanje

Berlinska vatrogasna brigada proglasila je izvanredno stanje danas ujutro zbog oluje Ylenia. "Od 2 sata ujutro došlo je do naglog povećanja operacija povezanih s vremenom", rekli su. Nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava pozvano je u službu kao potpora profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi. U Lichterfeldeu su stabla padala na parkirane automobile, a vjetar je odnio rasvjetni stup.

Vjetar je uništio šator drive-in testnog centra u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, priopćila je vatrogasna brigada. Kako navode vatrogasci, nitko nije ozlijeđen.

Veliki problemi u Hamburgu

Najviše problema bilo je u Hamburgu. Poplavljena je poznata tržnica, a u četvrti Eimsbüttel vjetar je iščupao stablo ispred jednog puba.

Ylenia je prouzročila i veliku štetu u Donjoj Saskoj i Bremenu. Na autocesti kod Westoverledingena vozač kamiona se zaletio u srušeno stablo. Srećom, nije ozlijeđen.

Zatvorene škole

Škole u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji su danas zatvorene. Ministar obrazovanja pozvao je učenike da ostanu kod kuće. I vrtići mole roditelje da ne dovode djecu, ako je to ikako moguće.
 

Nevrijeme pogađa i željeznički i zračni promet. Srušeno drveće ometalo je kretanje vlakova.

Iz predostrožnosti, Lufthansa je otkazala 20 letova. Putnicima je savjetovano da provjere status svog leta na web stranici avioprijevoznika. Prema operateru, veze s Berlinom, Hamburgom i Münchenom su pogođene u najvećoj njemačkoj zračnoj luci u Frankfurtu.

Upozorenje na poplavu za Sonneberg

Meteorološka služba u Tiringiji očekuje jaku kišu. Stoga se okrug Schleusinger u Rappelsdorfu u srijedu pripremio za moguće poplave.

Brojni volonteri pomogli su napuniti oko 2000 vreća s pijeskom, rekao je glasnogovornik okružnog ureda Hildburghausen Tim Pechauf.