Najmanje 29 ljudi poginulo je u ponedjeljak u potresu jakosti 7,5 stupnjava s epicentrom u području planinskog lanca Hindukuš u sjeveroistočnom Afganistanu, kazali su dužnosnici, prenosI Hina.

Najmanje 17 osoba poginulo je u sjeveroistočnom Afganistanu, dok je najmanje 12 smrtnih slučajeva zabilježeno u susjednom Pakistanu, a strahuje se da bi se broj žrtava mogao povećati, prenose lokalni mediji.

Potres je lociran na dubini od 196 kilometara i na 82 kilometra jugoistočno od Feyzabada u zabačenom području Afganistana u području Hindukuša. Američki geološki institut (USGS) je priopćio da se zatresao i glavni grad Kabul, a podrhtavanje tla snažno se osjetilo i u Pakistanu i Indiji.

Osim poginulih, Pakistan bilježi i više od stotinu ozlijeđenih, kazali su dužnosnici. Bolnica u Peshawaru je primila 50 ljudi, a novi još pristižu, zbog ozljeda uglavnom pretrpljenih u urušavanju zgrada. U Kabulu su uslijed potresa na kućama popucali zidovi, a agencije javljaju da se New Delhi tresao više od minute, zbog čega su stanovnici istrčali na ulice.

U potresu koji je prije šest mjeseci pogodio Nepal poginulo je oko 9000 ljudi, a oštećeno je ili uništeno 900.000 domova. U potresu jačine 7,6 koji je prije deset godina pogodio sjeverni Pakistan poginulo je 75.000 ljudi. (Hina)
 
 

Snažan potres mnagnitude 7,5 stupnjeva po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro Afganistan. Podrhtavanje koje je trajalo oko pola minute, osjetilo se i u dijelovima Pakistana i Indije.

Epicentar potresa nalazio se u planinskom dijelu zemlje, oko 50 kilometara od grada Jarma.
 

Na duštvenim mrežama korisnici javljaju kako je zasad potvrđena smrt 6 osoba te da ima puno ozlijeđenih (neki govore o čak stotinu osoba) zbog čege se traže dobrovoljni darivatelji krvi.

U regiji najviše pogođenoj potresom nastala je i velika materijalna šteta, a u prekidu su bile i telefonske linije.

Na Youtube-u se pojavio video snimljen nekoliko trenutaka nakon potresa: