Sjeverna Koreja u utorak je ispalila balističku raketu iz zapadne regije u more na istočnoj obali, priopćila je vojska Južne Koreje.
 
Raketa je letjela oko 40 minuta i mogla je pasti u Japansku ekskluzivnu gospodarsku zonu, priopćila je japanska vlada, dodajući da snažno prosvjeduje zbog jasnog kršenja rezolucija UN-a.
 
Raketa je ispaljena oko 00.40 GMT sa zračne luke u Panghyonu, oko 100 km sjeverozapadno od glavnog grada Pyongyanga, priopćila je južnokorejska vojska. Američki službenici i mediji nagađaju da se radi o interkontinentalnoj raketi koja može doseći teritorij Aljaske.
 

Kina i Japan žele Koreju bez nuklearnog oružja
 
To lansiranje rakete posljednje je od nekoliko raketnih projektila koje je Pyongyang počeo ispaljivati početkom lipnja, a dio je razvoja rakete s nuklearnom glavom kojom bi Pyongyang mogao dosegnuti teritorij Sjedinjenih Država.
 
Ranije ovog tjedna, Sjeverna Koreja bila je ključna tema u telefonskim razgovorima čelnika SAD-a, Kine i Japana. Čelnici obiju azijskih zemalja potvrdili su svoju predanost ideji Korejskog poluotoka bez nuklearnog oružja.