Od gange do bećaraca, ovi mladići znaju sve. Njihove pjesme rado slušaju oni koji se nađu u njihovom društvu, a s obzirom da imaju i svoja autorska djela, onda je zanimanje još veće.

Hercegovački čovjek s kamena kvalitetu i izdržljivost ugradio je u domaću autohtonu glazbu. Sve ono što se nekad pjevalo i danas se rado izvodi, i premda je jedno vrijeme vladalo zatišje, njega više nema.

Širokobriježani i Gruđani Ivan Ćuže, Damir Miloš, Jure Miloš, Marin Rotim, Marko Ćavar, Ante Bilać i počasni član naš Ramac Ivan Petrović Trusa znaju kako se u Hercegovini danas živi i upravo kao pravi "Sinovi Hercegovine" autohtonom hercegovačkom glazbom osnažuju svoje ljude kroz težak život.
 
 
Primarna djelatnost ovih mladih etnoglazbenika je čuvanje starih običaja i kulturne baštine u što spadaju napjevi i sviranje na tradicionalnim instrumentima Zapadne Hercegovine. Svirka gusala, dipala, lijerice i usne harmonike, njihovim izvedbama daje i dalje tradicionalan štih obojen jednom etnoglazbenom suvremenošću, a sve te instrumente svira već renomirani etnoglazbenik Jure Miloš.

S obzirom na jedinstvene nastupe i glasove kojima osvajaju hercegovačke krajeve, vjerujemo da ćemo još čuti za njih.
 


VL / video: Ivan Pavličević