Dvojica američkih vojnih dužnosnika izjavili su da su ruske snage u utorak napale Raqqu, samoproglašenu prijestonicu države u Siriji, krstarećim raketama i bombama.

Dužnosnici su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni jer su govorili o neameričkim vojnim operacijama. Oni nisu pružali nikakve detalje o ishodu napada.
 

Jedan dužnosnik kazao je da su Rusi unaprijed obavijestili Amerikance o napadima komunicirajući s centrom zračnih operacija koalicije pod američkim vodstvom u zračnoj bazi al-Udeid u Kataru.
 

Dužnosnik tvrdi da je to u skladu s protokolima koje su razradili američki i ruski dužnosnici u listopadu, prenosi AP.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će njegova zemlja pokrenuti globalni lov na teroriste Islamske države pošto je ruska istraga zaključila da su oni krivci za podmetanje bombe u ruski zrakoplov koji se srušio u Egiptu u listopadu.

"Pronaći ćemo ih bilo gdje na svijetu i kazniti", rekao je Putin na sastanku sa šefovima sigurnosnih službi u Kremlju koji je izravno prenošen na televiziji.

Prema ruskim medijima, rakete su ispaljene s ruske podmornice ''Rostov na Donu'', koja je nedavno premještena iz baze Novorossiysk, gdje je bila u sklopu Sjeverne flote, na istok Sredozemnog mora s podmornice je ispaljen za sada nepoznat broj krstareći raketa ''Calibre'' prema metama u gradu Raqqa.
 

Nedugo nakon informacijama o napadima ruske mornarice krstarećim projektilima, na internetu su se pojavile fotografije na kojima se vidi kako neki od tih projektila i nisu došli do cilja. Prema svjedocima, najmanje jedna raketa je eksplodirala u zraku iznad Sirije i pala na područje oko mjesta Maarat al-Numan koje drže pobunjenici.