Američka mornarica izvršila je prvo uspješno punjenje gorivom bespilotne letjelice u zraku, čime je završen program demonstracije američkog bespilotnog borbenog sistema.

U videu koji je objavila američka vojska prikazano je kako letjelica iz programa X-47B, prima gorivo iz zračnog tankera Omega KC-707 iznad Atlantskog oceana.

"Ono što smo postigli danas pokazuje značajan, revolucionarni korak naprijed za ratnu mornaricu", rekao je Beau Duarte, voditelj programa bespilotne avijacije. "Sposobnost samostalnog dopremanja goriva u letu povećat će domet i fleksibilnost budućih bespilotnih platformi", dodao je on.
 

Veličine borbenog aviona

Ovaj bespilotni avion, veličine borbenog aviona, 2013. godine je prvi put uzletio sa jednog nosača aviona američke vojne mornarice. Do tada su dronovi, mnogo manji i jednostavniji, polijetali i slijetali u baze bespilotnih letjelica uglavnom locirane na kopnu.  

X-47B je projektiran za uzlijetanje sa nosača i slijetanje na nosače aviona. To za američke oružane snage znači da mogu  koristiti bespilotne letjelice ne tražeći suglasnost drugih zemalja za uspostavljanje kopnenih baza.

Ovaj tip programiran je tako da napade izvode i bez instrukcija operatera sa mora ili kopna, što je povod za dodatne kritike koje prate taj projekt.

X-47B razvija kompanija Northrop Grumman a troškovi projekta procijenjeni su na oko tisuću i pol milijardi dolara. U definitivnoj verziji letjelica bi bila naoružana za precizne napade na različite ciljeve.

Uz mogućnost nadopunjavanja gorivom tokom leta dron tipa X-47B osmatranja i snimanja mogao bi obavljati 24 sata dnevno.

Izvor: Al Jazeera i agencije