Nekoliko tornada poharalo je američku saveznu državu Iowu u četvrtak popodne.

Najmanje 17 ljudi je ozlijeđeno, a tornada su iza sebe ostavila katastrofalnu štetu, javljaju američki mediji. Na internetu su objavljene zastrašujuće snimke tornada, koji su pogodili gradove Marshalltown, Pellu i Bondurant. Ozlijeđeno je 10 osoba u Marshalltownu i 7 u tvornici blizu Pelle.

Najgore je bilo u Marshalltownu, gradu s 27 000 stanovnika, gdje su tornada čupala krovove sa zgrada te srušila kupolu povijesne zgrade suda, a oštećena je i lokalna bolnica.
 

Stanovnica Stephanie Moz izjavila je da je bila u trgovini u centru grada sa suprugom i dvomjesečnom bebom kada su čuli uzbunu za tornado. Sakrili su se u podrum zgrade i čuli "glasno pucanje zidova eksplozije" dok je tornado prolazio. Trgovina u zgradi je uništena. "Tornado je prošao i preživjeli smo. Sretna sam", rekla je Moz.
 


"Sve je u apsolutnom kaosu"

Meteorolozi su izjavili da su se tornada odjednom formirala i iznenadila ih. "Ujutro nije izgledalo kao da su moguća ogromna tornada. U najgorem slučaju smo očekivali oluju s tučom", rekao je Alex Krull iz Državnog meteorološkog zavoda SAD-a.
 

Zastupnik Mark Smith, koji živi u Marshalltownu, izjavio je da će tamo vjerojatno biti proglašeno stanje katastrofe: "Sve je u apsolutnom kaosu".

Meteorolog Rod Donavon izjavio je da je "iz dvije primarne oluje nastala serija tornada". Jedan se razvio na području Marshalltowna, a drugi istočno od Des Moinesa, koji se kretao kroz Bondurant u Pellu. Točan broj tornada i njihova snaga bit će određeni nakon daljnje analize.