Microsoft je objavio da će svoj Lumia 535 mobitel početi isporučivati već ovaj mjesec uz pristupačnu cijenu na ključnim tržištima. Najava dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Microsoft kupio Nokijinu mobilnu poslovnu jedinicu.

Opremljeni sa zadnjim mobilnim operativnim sustavom Windows Phone 8.1, Lumia 535 i Lumia 535 Dual SIM prodavat će se po cijeni od oko 110 eura prije poreza i taksi, objavio je Microsoft u izjavi za javnost.

Telefon ima širokokutnu 5-megapikselnu prednju kameru i 5-inčni qHD zaslon, objavila je tvrtka.

U drugom tromjesečju ove godine na globalnom tržištu Lumije su ostvarivale svega 2,7 posto udjela, dočim su samo godinu dana ranije držali 3,8 posto udjela, prema podacima tvrtke za istraživanje Strategy Analitics.

Microsoft je u travnju dovršio kupnju Nokije za 7,2 milijardi dolara. Nokia nastavlja poslovati kao samostalna tehnološka kompanija s tri glavna poslovna smjera - mreže, razvoj navigacijskih mapa i licenciranje tehnologije.

Iz Microsofta su već prije bili objavili da planiraju licencirati brend Nokije za jeftinije vrste mobitela i to na razdoblje od 10 godina te da će koristiti to ime na pametnim telefonima, ali samo na "ograničen" period vremena, ne navodeći pritom koliko bi to moglo biti.