Vijeće sigurnosti regije Kurdistan (KRSC) objavilo je nedavno video spašavanja 69 zatočenika Islamske države. Akciju su izvele kurdske Pešmerge s američkim specijalcima u Iraku.

Video je snimljen kamerom montiranom na kacigi jednog od vojnika, a na njemu je vidljivo kako zatvorenike pronalaze a zatim izvlače naoružani specijalci.

Neki zatočenici izgledaju prestrašeno, pojedni imaju tragove krvi na odjeći. Vojnici im na arapskom govore neka požure.

Prema objavi KRSC akcija je izvedena u 2 ujutro u četvrtak po lokalnom vremenu a trajala je dva sata. Akciju je vodilo 48 Pešmergi, a 30 američkih vojnika pružalo je potporu. U akciji spašavanja jedan američki vojnik je ubijen a tri Kurda su ranjena. Ubijeno je i 20 terorista, šest ih je uhićeno.

Ukupno 69 spašenih zatočenika stanovnici su obližnjeg grada Hawija koji je pod okupacijom IS-a, iračke sigurnosne snage i teroristi optuženi za špijuniranje. Isti dan kada su spašeni trebala se odigrati njhova egzekucija, prenosi RT. Masovna grobnica već je bila iskopana.

Ova operacija, nazvana Hawija, najvažnija je zajednička operacija izvedena u Kurdinstanu, duboko u teritoriju IS-a, javlja KRSC, prenosi Danas.hr. Jedan je od najvažnijih američkih akcija u Iraku od svibnja, kada su američki vojnici likvidirali Abu Sayyafa, visokopozicioniranog vođe u IS-u koji je odgovoran za distribuciju nafte iz područja kojeg kontrolira IS.