Već dva tjedna traju pojačani sukobi u Izraelu i na palestinskim teritorijima, djelomično potaknuti muslimanskim nezadovoljstvom zbog posjeta Izraelaca Platou džamija u jeruzalemskom Starom gradu i posebno džamiji al-Aksi.

U nastavku čitave serije napada, u kojima su Palestinci u više navrata na Izraelce nasrtali noževima i drugim oštrim predmetima, u Jeruzalemu su u utorak ubijene tri osobe, a više od dvadeset ih je ozljeđeno, od kojih je šestero zadobilo vrlo ozbiljne rane. Nakon 13 sati izraleske snage sigurnosti preplavile su grad kako bi se spriječili eventualni novi napadi i još veći broj žrtava.

Prvo je zabilježen napad nožem u Raanani, u kojemu je jedan Izraelac lakše ozlijeđen, a nakon njega su uslijedila dva odvojena napada u Jeruzalemu pa onda još jedan u Raanani.

U drugom napadu u Jeruzalemu, koji se dogodio gotovo istodobno, napadač se zaletio vozilom u ljude na autobusnoj postaji, a zatim jednog od prolaznika napao satarom. Izraelska je vojska objavila snimku nadzorne kamere na kojoj se vidi šokantan prizor pomahnitalog muškarca kako svom snagom napada prolaznika. Nakon dvadesetak sekundi zaustavio ga je zaštitar koji je nekoliko puta zapucao prije nego što je napadač pao mrtav.

Upozoravamo da je sadržaj snimke krajnje uznemirujuće naravi.
 
 

WARNING: Graphic contentThis morning, a terrorist went on a violent rampage in Jerusalem with a vehicle and a butcher's knife. This is the danger we face. This is the result of Palestinian incitement.

Posted by Israel Defense Forces on 13. listopad 2015

U dosadašnjim sukobima, koje su neki već prozvali trećim palestinskim ustankom ili takozvanom intifadom, poginulo je najmanje šest Izraelaca i 27 Palestinaca, među kojima je osmero djece.

Glavne palestinske skupine, uključujući Fatah i Hamas, u utorak su proglasile "Dan bijesa" u Gazi, istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, a čelnici izraelskih Arapa pozvali su na prosvjede.