Američka ratna mornarica pustila je u srijedu novi video dvaju ruskih lovaca i helikoptera koji su prije nekoliko tjedana u niskom letu preletjeli američki razarač USS Donald Cook.

Amerikanci drže kako je ovo samo zadnja u nizu provokacija između ruskog zrakoplovstva i američkih ratnih brodova.

U jednom trenutku može se vidjeti kako ruski lovac leti toliko nisko da se moglo čuti i jednog od članova posade na brodu kako govori: 'O moj bože!'
 

Američka mornarica izdala je službeno priopćenje u kojem osuđuje ruske niske letove.

'Duboko smo zabrinuti zbog neprofesionalnosti ruskog zrakoplovstva. Ovakve akcije nepotrebno dižu tenzije između dviju zemalja i mogle bi rezultirati nesrećom u kojoj bi netko mogao i poginuti', stoji u priopćenju.

Ovo nije jedini incident u posljednje vrijeme. Zajedničko im je to da se svi događaju na Baltičkom moru, području za koje Rusi ponovno pokazuju izniman interes.

Ipak, nisu svi u američkoj mornarici spremni nasjesti na provokaciju. Tako admiral John M. Richardson smatra kako se radi o 'pokazivanju mišića'.

'Ne vjerujem da Rusi pokušavaju isprovocirati incident. Mislim da nam šalju signal i žele pokazati da su svjesni našeg prisustva na Baltiku', zaključuje Richardson.