Američka ratna mornarica priopćila je da novo lasersko oružje (laser weapon system - LaWS), koje je testirano početkom ove godine, savršeno funkcionira. Povodom tog objavili su i video s broda američke ratne mornarice USS Ponce na kojem ga se može vidjeti na djelu.

- Ovo će oružje u budućnosti imati ključnu ulogu u pomorskim borbenim operacijama - rekao je admiral Matthew L. Klunder.

O ubojitosti ovog oružja progovorili su i pojedini dužnosnici koji tvrde da svoje mete može uništiti milimetarskom preciznošću.
 

 
Sustav LaWs, koji je tijekom ljeta postavljen na USS Ponce, razvijan je godinama, a prema priopćenju Moranričkog centra za istraživanje radi besprijekorno.

Admiral Klunder je obznanio da je neko vrijeme trebalo čekati dozvolu iz Pentagona za njegovu uporabu, ali da ga kapetan USS Poncea sada može upotrijebiti ukoliko se to pokaže potrebnim.

Njim se, inače, upravlja uz pomoć 'joysticka', što je prikazano na video. Pripadnik mornarice koji se služi tim oružjem tako može jednostavno kao na video igrici nanišaniti metu iz udobne fotelje i jednim pritiskom na gumb je uništiti.

Iz mornarice su poručili da je lasersko oružje ključno u obrani flote od napada malih brodova, projektila i bespilotnih letjelica.