Talijanska vlada proglasit će danas izvanredno stanje zbog prirodne katastrofe u Veneciji s ciljem što brže mobilizacije sredstava kako bi se izbjegao nestanak jednog od najljepših gradova svijeta.

Nešto prije ponoći u noći na četvrtak razina mora zaustavila se na 77 centimetara, što je daleko od jučerašnjih 1,87 metara koji nisu viđeni već 53 godine.

"Katastrofa koja je pogodila Veneciju udarac je na srce naše zemlje. Teško je gledati tako pogođen grad, njegovu umjetničku baštinu koja je u opasnosti, komercijalne aktivnosti na koljenima", rekao je premijer Giuseppe Conte koji je došao u grad.

Procedura koja daje vladi "posebne ovlasti i sredstva"

U četvrtak popodne će se u Rimu sastati vlada kako bi proglasila izvanredno stanje zbog prirodne katastrofe za zonu Venecije, što je procedura koja daje vladi "posebne ovlasti i sredstva" kako bi što prije djelovala.

"Spremni smo uputiti prva sredstva", rekao je Conte koji je pojasnio na svojoj Facebook stranici da će prije toga sudjelovati u sastanku venecijanskih lokalnih vlasti kako bi se razmotrile štete i pripremila rješenja.

Porast razine mora u srijedu u kombinaciji s udarima vjera i kišom potopio je gotovo čitav grad: guverner regije Luca Zaia govori o 80 posto. Poginuo je jedan sedamdesetogodišnjak zbog strujnog udara.

Prekid struje u čitavom gradu

More je prevrtalo gondole, izbacivalo vaporette na obalu, poplavilo dućane, barove, restorane te uzrokovalo prekid struje u čitavom gradu.

Stotine turista morale su do svojih hotela gaziti kroz vodu ponekad duboku do koljena.

Angažirano je 160 vatrogasaca koji su imali 400 intervencija.

Najgore poplave 1966.

Najgore poplave u Veneciji u novije doba zabilježene su 1966. kada je plimni val dosegnuo 194 centimetra.

Grad koji broji 50.000 stanovnika prima svake godine oko 36 milijuna turista, od kojih je 90 posto stranaca.

"U pitanju je budućnost Venecije, više se ne može ovako živjeti. Potrebna je sigurnost kako bi se ovdje živjelo. I naš je međunarodni kredibilitet u igri", ocijenio je gradonačelnik Luigi Brugnaro.

Štetu u ovom trenutku nije moguće izračunati

Gradonačelnik smatra prioritetom što prije završiti megaprojekt brane MOISE (eksperimentalni elektromehanički modul) kako bi se zaštitio čitav venecijanski bazen, a Conte drži da bi ga se vjerojatno moglo završiti do proljeća 2021.

Premijer je također obećao nadoknaditi štetu koju u ovom trenutku, kako je rekao, nije moguće izračunati.

Ministar za okoliš smatra da su uzroci katastrofe jasni: "To je izravna posljedica klimatskih promjena i tropikalizacije meteoroloških fenomena s jakim kišama i snažnim udarima vjetra."