Tradicionalna Smotra Sveučilišta u Mostaru (SUM) u okviru koje su se maturanti upoznali s fakultetima, studijima i uvjetima studiranja na toj visokoškolskoj obrazovnoj ustanovi održana je u srijedu u srednjoj školi Antuna Branka Šimića u Grudama.

U ime Uprave SUM-a prisutnima se obratila prof. dr. Vesna Kazazić, naglasivši kako je to Sveučilište u Mostaru akreditirana visokoškolska institucija čije su diplome priznate izvan BiH, te da su uvjeti studiranja u skladu s europskim standardima.

Rad i aktivnosti Studentskog zbora SUM-a, budućim studentima i kolegama predstavio je Julijo Zelenika, student treće godine Studija kriminalistika.

Studentski zbor je najviše predstavničko tijelo studenata, a članstvo u Zboru stječe se statusom na preddiplomskom i diplomskom studiju Sveučilišta u Mostaru. Kroz brojne edukacijske radionice nastojimo studentima pomoći u njihovom učenju i radu te ih kroz mnoga natjecanja i kvizove motiviramo na još više učenja i rada, kazao je Zelenika.

Kako bi maturanti bili što sigurniji u svom odabiru, Marija Iličić, izaslanica u Domu naroda Parlamenta FBiH, nekadašnja studentica Studija politologije istaknula je prednosti studiranja na SUM-u.

Jedan od glavnih razloga je taj što je otvoreno za različitosti, dijalog, nove ideje, pruža idealnu priliku da se osoba razvije u onome što voli i čime se želi baviti u budućnosti, poručila je Iličić.

Sveučilište u Mostaru jedino je javno sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH, te broji 10 fakulteta, jednu akademiju, 9 instituta, sveučilišnu knjižnicu i studentski centar.

Smotre SUM-a održat će se također u Kiseljaku i Orašju, a završna Smotra bit će upriličena u Mostaru, priopćeno je iz SUM-a.