Francuska antimonopolska agencija kaznila je danas kompaniju Alphabet, koja je vlasnik Googlea, s 500 milijuna eura jer nije ispoštovala naređenja u vezi s prenošenjem informativnih sadržaja, piše Srna.

Američki tehnološki gigant mora u sljedeća dva mjeseca predstaviti prijedlog o isplati nadokande novinskim agencijama i ostalim medijskim kompanijama za objavljivanje njihovih vijesti ili će dobiti dodatnu kaznu od 900.000 eura na dan.

Medijske organizacije APIG, SEPM i AFP optužuju tehnološkog giganta da nije dobronamjerno pristupio razgovorima o pronalaženja dogovora za prenošenje informativnih sadržaja na internetu, u skladu s nedavno usvojenom direktivom EU.

APIG, koji predstavlja najveće tiskane medije u Francuskoj, među kojima su Le Figaro, Le Monde i ostali, jedan je od podnositelja tužbe iako je potpisao okvirni sporazum o razgovorima s Googleom.

Google je objavio da je "veoma razočaran" odlukom francuskih vlasti i da je imao dobru volju tijekom čitavog procesa.

U priopćenju se dodaje da se izricanjem kazne "ignoriraju napori uloženi za postizanje dogovora" i realnost načina prenošenja vijesti na Google-platformama.