Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor. Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist.

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku. Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan. Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Promjena podignula cijenu

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D. Hrvatski su se novinari za posjeta bazi u Ronnebyju na jugu Švedske uvjerili kako švedski piloti obožavaju C/D konfiguraciju kao izuzetno pouzdanu i moćno naoružanu. Tvrde da je taj avion sada u najboljoj kondiciji, a i svi glavni odgovorni ljudi u SAAB-u novinare su uvjeravali da će nastaviti razvoj C/D modela i ubuduće. U tempu od svake tri godine za novi napredni “upgrade”. Uglavnom, ni švedskim se pilotima ne žuri sjesti u najmoderniji Gripen E/F, koji sada počinju serijski proizvoditi.

Kako su i Šveđani očito čuli da je iz Izraela Hrvatima stigla prilično povoljna ponuda, dosta jeftinija od njihove, nisu klonuli duhom, nego, naprotiv, “stisnuli gas do kraja”. Čuli su također kako su u MORH-u bili prilično zapanjeni jer su očekivali da će iz Švedske stići povoljnija cijena. Problem je što su u Hrvatskoj očekivali da će ponuda za novi Gripen biti otprilike blizu onih koje su bile nuđene u proteklih desetak godina, koliko je SAAB već angažiran u Hrvatskoj. No, kako je MORH na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem unio veliku promjenu u natječaj jer za HRZ traži “višenamjenski”, a ne tek zrakoplov za air policing, bilo je jasno da će to onda i znatno poskupiti cijeli posao. Hrvati, naime, žele da njihova ratna avijacija može djelovati i po ciljevima na zemlji i biti dominantna na nebu, gađati s velikih udaljenosti, kao i sposobna za elektroničko ometanje protivnika te proboj u njegovu pozadinu.

U Švedskoj su hrvatski novinari stoga u neformalnom razgovoru saznali kako su Šveđani svjesni da nam je njihova ponuda, premda su to novi avioni (izraelski su moćni, no u upotrebi već 30-ak i više godina), jako skupa pa su spremni na daljnje razgovore. Premda je natječaj još u tijeku, jasno je da se na sjeveru priželjkuje da Hrvati zatraže, naravno i od njih i od ostalih tzv. BAFO (best and final offer, najbolju i završnu ponudu). Koliko se moglo naslutiti, i cijena bi mogla biti niža, a svakako bi se razgovaralo i o duljem kreditnom roku.

Izraelci s boljim dionicama

Slučajno ili ne, gotovo istodobno u Švedskoj se našao i hrvatski premijer Andrej Plenković na summitu EU, no nije promaknulo da se susreo sa švedskim kolegom i da su, tvrde u Stockholmu, razgovarali i o Gripenima. U stručnim kuloarima u Hrvatskoj do ovog finalnog lobiranja Šveđana snažnije su pak stajale dionice izraelskog Baraka. Ne samo zbog cijene (a riječ je o barem 300 milijuna eura nižoj od Šveđana) ni obećane industrijske suradnje i prijenosa tehnologije (to jako nude i Šveđani, gradit će i znanstveni park u Zagrebu), nego zato što se drži kako Hrvatska i Izrael mogu postati strateški partneri u obrani. Šveđani pak tvrde da je baš Gripen ustvari najintegriraniji avion u NATO-u.

– Izgubili ste onog trenutka kada ste se predali – s optimizmom pak novinarima poručuju u SAAB-u bez obzira na to što i do njih dolaze informacije da su u Hrvatskoj, izgleda, ipak skloniji ponudi za izraelski F-16, piše VL.

Dnevnik.ba