Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina, Doljani, Gabela Polje, Osoje i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine, priopćeno je u ponedjeljak iz BIHAMK-a.

Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila protječe uz zadržavanja do 30 minuta.

Zabranjen je promet za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prijelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Povoljni vremenski uvjeti pogoduju nesmetanom odvijanju prometa na većini puteva u Bosni i Hercegovini. Frekvencija vozila je pojačana.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Sanacijski radovi aktualni su i na magistralnim cestama: Hadžići-tunel Ivan, Lašva-Kaonik, Lukavac-Šićki Brod, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Jablanica-Prozor, Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova prometuje se usporeno.

Zbog Kurban Bajrama, večeras do ponoći zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.