Suparničke palestinske skupine Hamas i Fatah postigle su sporazum nakon dva dana rasprava vođenih iza zatvorenih vrata u Kairu, zamišljenih da konkretiziraju pomirenje najavljeno prošlog tjedna, priopćio je islamistički pokret Hamas u četvrtak.
 
Ured šefa Hamasa Ismaila Hanijeha, koji je objavio taj sporazum, nije iznio više detalja. Za podne je predviđena konferencija za tisak u Kairu, objavio je izvor unutar Fataha.
 
"Fatah i Hamas postigli su sporazum u zoru pod velikodušnim egipatskim pokroviteljstvom", objavio je Hanijehov ured.

Zbližavanje nakon desetljeća razdora
 
Pregovori se odnose na konkretne detalje približavanja između dva suparnika, nakon desetljeća razdora. Činilo se da će biti odgođeni pregovori o najtežim pitanjima poput kontrole sigurnosti u Pojasu Gaze i sudbini 25 000 pripadnika oružanog ogranka Hamasa.
 
Hamas jednostrano upravlja Pojasom Gaze otkad je odande protjerao Palestinsku samoupravu gotovo pod cijenu građanskog rata s Fatahom 2007. Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa upravlja Zapadnom obalom.
 
Fatah se smatra umjerenom palestinskom skupinom, dok su neke zapadne zemlje i Izrael Hamas proglasili terorističkom organizacijom.