''Vlada radi i nastavit će raditi na poboljšanju ekonomsko-socijalnog i ukupnog stanja u društvu, ali sami ne možemo. Treba nam podrška javnosti, građana, medija, poslodavaca, nevladinog sektora, naprosto svih, jer je riječ o reformama čije zaživljavanje će trajati više godina i koje se tiču baš svakog građanina, a čije provođenje ponekog zaboli, ali to je zaista jedina prava terapija za ozdravljenje naše ekonomije, zdravstva, socijalnog sektora i svih drugih segmenata društva'', rekao je u novogodišnjem intervjuu za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Istaknuo je kako je na tom putu spreman prihvatiti i pružiti ruku suradnje ''svakom tko prepoznaje važnost, nužnost i neophodnost ovih ciljeva''.

Najveći premijerski problem

Govoreći o novom Zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju, Novalić je rekao kako ni sam prilikom preuzimanja dužnosti nije imao dovoljno saznanja o stanju u toj oblasti te da je to jedan od većih problema s kojima se kao premijer suočio.

''Kada sam prvi put dobio egzaktne podatke o stanju u Fondu MIO bio sam preneražen. Tada sam se suočio sa spoznajom da je ovaj fond pred financijskim kolapsom i da postoji realna opasnost njegovog urušavanja i obustave isplate mirovina. Prvo što sam pomislio je da je u pitanju sudbina mojih susjeda, poznanika, bivših radnika i svih građana koji su svojim radom stekli pravo na mirovinu. Bio sam svjestan, a što mi je sasvim razumljivo da bi u tom trenutku svi građani krivnju za urušavanje, pa i propast mirovinskog fonda pripisali meni i Vladi koju vodim. Sasvim je normalno da se nitko od njih ne bi analitički bavio razlozima višegodišnjeg nerješavanja deficita, kršenja pojedinih članova tadašnjeg zakona, a čime oni, realno, i ne treba da se bave. Krivnja bi, dakle, bila na meni i ovoj vladi. Zato sam se za pomoć obratio stručnjacima, domaćim i stranim, i zamolio ih da mi pomognu. Moram reći da su mi među prvima sa svojim prijedlozima javili članovi udruženja umirovljenika u FBiH, na čemu sam im duboko zahvalan'', rekao je Novalić.

Rješenje za sljedećih 30 godina

Kaže kako su ''mukotrpno i zajednički, umirovljenici i stručnjaci i Vlada FBiH, došli do modela u novom Zakonu o MIO za koji ističe da je stabilno i sigurno rješenje za sljedećih najmanje 20 do 30 godina.

''Vjerujem da će rezultati njegove provedbe olakšati svakoj budućoj vladi, pa i premijerima, njihov posao i mjere u ovoj oblasti, tako da više nijedna vlada neće na početku mandata biti pritisnuta brigom koju smo mi imali. Meni je jako drago da mogu svim umirovljenicima u FBiH i ovom prilikom i ovim povodom poslati jasnu poruku da smo Fond stabilizirali i da će umirovljenici redovno dobivati svoje mirovine'', rekao je Feni federalni premijer.

Pojašnjavajući probleme koji postoje u sadašnjem sustavu mirovinsko-invalidskog osiguranja Novalić podsjeća da se aktualna Vlada FBiH suočila s nasljeđem ogromnog deficita mirovinsko-invalidskog fonda i velikim brojem novih umirovljenika.

''Građani moraju znati da svake godine, prije ove vlade, u prosjeku oko četiri tisuće građana ode u mirovinu. Nama se dogodila ekstremna situacija da je za 18 mjeseci našeg mandata broj novih umirovljenika povećan za blizu 22 tisuće. Uz naslijeđeni deficit od 170 milijuna KM i ovoliki broj novih umirovljenika, možete zamisliti koliko je to bilo opterećenje za funkcioniranje i opstanak Fonda. Da, naravno da me je bilo strah i nemam problem da to priznam, tvrdim kako bi svatko drugi u mojoj poziciji kao odgovoran čovjek imao isto osjećanje. No, mi smo nizom mjera tu situaciju izdržali, iznijeli i kratkoročno održali stabilnost Fonda MIO i isplaćivali mirovine. Moram priznati da sam bio svjestan da to nije rješenje, ali brinući o sudbini tih ljudi uradili smo to'', kaže Novalić.

Više pravde

Ističe kako novi zakon daje zakonske instrumente da se počne raditi na njegovoj dugoročnoj stabilnosti. Riječ je, navodi premijer Novalić, o modernom zakonu po kojem svatko može izračunati visinu svoje mirovine i koji u ovu oblast konačno treba donijeti ravnopravan i pošten tretman.

''Odgovorno tvrdim da će on donijeti više pravde, jer uvodi ravnopravniji sustav mirovinskog osiguranja u Federaciji uvodeći europske principe bodovanja. Zadržavajući sva postojeća prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja nismo povećavali broj godina za odlazak u mirovinu, zadržali smo najnižu mirovinu u dosadašnjem iznosu, uveli redovno i transparentno usklađivanje mirovina, uveli trezorsko poslovanje'', naglašava Novalić.

Kada je riječ o zahtjevima vojnih umirovljenika koji su nedavno štrajkali pred Vladom tražeći vraćanje prava koja su im umanjena Zakonom o povoljnijem umirovljenju branitelja iz 2013. godine, Novalić kaže da je i u toj oblasti Vlada zatekla dosta problema koji su proizišli najprije iz tri uredbe, a i kasnijim izmjenama uređivano ovo pravo za taj dio braniteljske populacije.
Registar branitelja

''Zakonom koji je 2013. godine usvojen u prethodnom mandatu smanjena su im neka prava i oni to sada traže nazad. Tekst izmjena ovog zakona pripremila je radna grupa koju je osnovala Federalna vlada, u kojoj su bili i predstavnici vojnih umirovljenika, i on će biti upućen Parlamentu. Želim naglasiti da se izmjeni ovih zakonskih rješenja pristupilo isključivo s ciljem pravičnog uređenja i ujednačavanja prava pripadnika ove kategorije koja su do sada u odnosu na druge bila u velikoj nesrazmjeri. Također, želim da naglasim i da sredstva za ove namjene mogu biti preraspoređena samo iz raspoloživog obujma koja se izdvajaju proračunom za braniteljsku populaciju i koja neće biti moguće povećavati. Brzo ćemo ući u sveobuhvatno i sustavno rješavanje ovog pitanja s jasno utvrđenim ciljem, a to je uređenje vojnih mirovina na jednak način. Mislim da populistička i kratkoročnih rješenja nisu dobra jer neće donijeti trajno i sigurno rješenje statusa ovih umirovljenika. Takvo mišljenje preovlada i u Vladi FBiH i smatram da se tako važno pitanje životne sudbine branitelja ove zemlje ne treba rješavati pod pritiskom ucjena i štrajkovima. Preozbiljno je to pitanje i tiče se dugoročne stabilnosti ekonomsko-financijskog sustava Federacije, jer uvođenje novih prava otvara opasnost za ukupan mirovinski sustav Federacije od kojeg ovisi 400.000 ljudi. S ovakvim stvarima nema kalkuliranja i s tim svi trebamo biti načisto'', poručuje Novalić.

Registar branitelja

Vlada Federacije, kaže on, počinje sveobuhvatnu reformu ove oblasti i uspostavlja Jedinstveni registar boračke populacije koji će sadržavati sve potrebne podatke o ovoj kategoriji.

''Svjedoci smo da se čak i ova prava zloupotrebljavaju od strane pojedinaca koji ostvaruju primanja po različitim osnovama iz više izvora, dok su najvećem broju pripadnika boračke populacije uskraćena osnovna prava. Namjera je Vlade Federacije da na ovaj način prava boračke populacije moraju biti svakom transparentna, sigurna, pravedna i pravična'', ističe federalni premijer.

Komentirajući različite brojke i ocjene o broju novouposlenih u ovoj godini Novalić kaže da prema podacima Porezne uprave FBiH broj zaposlenih je od 31. ožujka prošle godine do 30. studenog ove godine povećan za 27.714 osoba. Sada je u FBiH uposlenih 504.128 osoba. Podaci Federalnog zavoda za statistiku govore da se od ožujka prošle godine do rujna ove godine broj uposlenih povećao za 15.640 i iznosi 461.944.

Različit broj uposlenih

''Dakle podaci Porezne uprave i Federalnog zavoda za statistiku su različiti zbog različite metodologije obrade podataka, jer Zavod za statistiku ne registrira promjene u firmama koje upošljavaju manje od 10 radnika. Uz to, statistika još nije obradila promjene nastale u listopadu i studenom ove godine. No bez obzira na to, i prva i druga brojka ukazuje na to da su zaustavljeni negativni ekonomski trendovi i da je počeo oporavak privrede i ekonomije uopće. Naročito je pozitivno što se radi o zapošljavanju u realnom sektoru, a čemu je doprinijela i Federalna vlada izdvajajući ove godine 50 milijuna KM za prvo zapošljavanje i samozaposlenje, a što ćemo s 30 milijuna KM nastaviti i sljedeće godine'', navodi Novalić.

Kaže da je dugo razmišljao kako riješiti problem netransparentnosti pa i koruptivnog djelovanja pri zapošljavanju i odgovoriti na opravdane primjedbe javnosti. U tom smislu premijer ističe kako je prvi korak već učinjen, jer su na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća usuglašene između socijalnih partnera izmjene i dopune Zakona o radu kojim je uveden član obveznog javnog natječaja za svako radno mjesto u javnom sektoru.

''Najznačajnija izmjena je da se radni odnos u pravnim licima koja vrše javna ovlaštenja zasniva putem obveznog javnog natječaja. To u praksi znači obvezu za sve javne ustanove, fondove, institucije, agencije, zavode, institute, kao i gospodarska društva s većinskim učešćem državnog kapitala, raspisivanje javnog natječaja za svako radno mjesto što će doprinijeti naporima Vlade da uvede transparentnost u zapošljavanje na svim razinama. Ukoliko ove izmjene usvoji Federalni parlament, javnost će biti u prilici da vidi i prati zapošljavanje i u BH Telecomu i u elektroprivredama, Agenciji za bankarstvo, Agenciji za privatizaciju, itd. Time će biti ispravljena dugogodišnja nepravda da svi nisu imali jednake šanse da se zaposle u profitabilnim kompanijama i agencijama gdje su i plaće i uvjeti rada bolji od prosjeka. Moram također reći da su naši socijalni partneri u ESV-u, a to su sindikat i poslodavci, objeručke prihvatili ovaj moj prijedlog istakavši da su posljednjih 20 godina ovakvo postupanje tražili od svih dosadašnjih vlada, ali bez rezultata'', ističe Novalić.

Korupcija

Na upit o borbi protiv korupcije i početku provedbe antikorupcijskih zakona premijer naglašava da će sljedeća godina biti godina vladavine prava i borbe protiv korupcije.

''Naravno da je prvo u tom poslu stvaranje uvjeta za provedbu seta antikoruptivnih zakona i za ove namjene smo u proračunu za 2017. godinu previdjeli osam milijuna KM. Osposobili smo Agenciju za upravljanje oduzetom imovinom, a pri kraju je posao na uspostavljanju specijalnih odjela suda i tužiteljstva za što treba osiguranje smještaja i kadrovsko kompletiranje posebnih timova sudaca i tužitelja. Javnosti je malo poznato da prošla Vlada koja je usvojila te zakone u proračunu nije predvidjela za to potrebna sredstva i da je stvaranje uvjeta za njihovu provedbu bio vrlo složen posao koji je pretpostavljao izmjene internih akata tužiteljstava i suda, proceduru zapošljavanja novih sudaca i tužitelja za što je potrebno zakonom propisano vrijeme. Korupciju, međutim, gledam mnogo šire. Ona će u jednom dijelu biti zatvorena i izmjenama oko transparentnog zapošljavanja koje smo već predložili. Reformama poslovnog okruženja značajno ćemo onemogućiti i korupciju pri, naprimjer, dobivanju dozvola za otpočinjanje biznisa. Cilj nam je informatički objediniti sve razine vlasti, općine, županije i Federaciju, kako bi potencijalni investitor u što kraćem vremenskom razdoblju na jednom mjestu dobio sve potrebne dozvole. To je ona naša reforma nazvana „One stop shop“, koja bi trebala biti realizirana tijekom sljedeće godine. Ili, reformama propisa o dohotku i doprinosima namjeravamo pojednostaviti postupak tako da obračunavanje plaća bude ne samo jednostavno, već jednako i svakom razumljivo'', rekao je u intervjuu za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.