Velika eksplozija dogodila se u našoj galaksiji i ogroman bljesak prošao je kroz Sunčev sustav, a znanstvenici vjeruju da je to izazvala moćna neutronska zvijezda poznata pod nazivom magnetar.

Pozivajući se na znanstveni časopis Nature Astronom”, britanski list Independent objavio je da će novo otkriće pomoći razumijevanju eksplozija gama-zraka, koje su najmoćnije eksplozije u Svemiru, prenosi Srna.
 

Znanstvenici su objavili da se bljesak pojavio iz magnetara, neobične neustronske zvijezde.

''Naše Sunce je vrlo obična zvijezda. Kada se ugasi, povećat će se i postati divovska crvena zvijezda. Nakon toga će se raspasti u manju kompaktnu zvijezdu koja se naziva bijeli patuljak”, naveo je u izvještaju znanstvenik sveučilišta u Johanesburgu Sebur Razak, koji je vodio istraživanje.

On je, međutim, naglasio da zvijezde koje su dosta masivnije od Sunca “drugačije završavaju igru”. Takve zvijezde eksplodiraju u supernovu, nakon čega iza sebe ostave malu kompaktnu neutronsku zvijezdu.

Neutronske zvijezde su uzročnici najsnažnijih eksplozija u Svemiru. Takve eksplozije danas dovode do ometanja telefonskog signala, ali predstavljaju i način da se pogleda unazad do samog stvaranja Svemira.