Ujedinjeno kraljevstvo bit će prisiljeno u sljedećih pet godina podići zajam u vrijednosti od gotovo 122 milijarde funti, ocjenjuju financijski stručnjaci nakon katastrofalnog srozavanja ekonomije u samo par mjeseci nakon izglasavanja Brexita, piše CNN.

Ured za proračunsku odgovornost (OBR) koji objavljuje prognoze rasta, poreznih prihoda i zaduženja vlade, uvećao je iznos pozajmica koje će državi trebati između travnja 2016. i ožujka 2021. zbog većeg pada gospodarske aktivnosti nego što se očekivalo nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU-a 23. lipnja, prenosi Dnevnik.hr.

Vlada je zapravo odustala od zadaće uravnoteženja javnih financija do 2020.

OBR sada predviđa da će javni deficit u 2016. biti 3,5 posto i 2,8 posto u 2017., iako je u ožujku bio predvidio 3,1 odnosno 2,1 posto.

Nezavisna vladina agencija tvrdi kako će se gospodarski rast tijekom iduće godine srozati na 1.4 posto, što je mizerno u usporedbi s 2,2 posto koliko je predviđeno za ožujak. Bio bi to najsporiji gospodarski rast VB od 2009. godine, kada je kriza počela poprimati današnji oblik.

Glasnogovornik britanske kraljevske riznice rekao je kako će rast pasti ponajviše zbog velike nesigurnosti u ekonomskom smislu te visoke inflacije koja je rezultat pada vrijednosti funte, a predviđa se i kako će se smanjiti interes ulagača i potražnja od strane kupaca.

Zaključno, potencijalni gospodarski rast u idućih će pet godina biti za 2,4 posto manji nego što bi bio da Velika Britanija nije izabrala Brexit.