Velika Britanija pomoći će Izraelu u potrazi za Hamasovim taocima u Pojasu Gaze, priopćila je britanska vlada. "Kao potporu aktivnostima spašavanja talaca, ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva provodit će zračne patrole iznad istočnog Sredozemlja, uključujući operacije u zračnom prostoru iznad Izraela i Gaze", objavila je britanska vlada jučer navečer.

Dužnosnici Ministarstva obrane rekli su da će se niz nenaoružanih zrakoplova koristiti za izviđačke letove, uključujući Shadow R1, koji se koriste za prikupljanje obavještajnih podataka. Zrakoplovi će se koristiti isključivo za lociranje talaca, a nadležnim vlastima bit će proslijeđene samo informacije koje se odnose na njihovo spašavanje, priopćeno je. Palestinski islamistički pokret Hamas oteo je oko 240 ljudi tijekom napada na Izrael 7. listopada.

Izrael i Hamas prošlog tjedna su dogovorili prvo primirje uz posredništvo Katara, Egipta i Sjedinjenih Država, a ono je dva puta nakratko produljeno. Hamas je za vrijeme primirja oslobodio 105 talaca, a Izrael 240 palestinskih zarobljenika.

Izrael pretpostavlja da je u Pojasu Gaze zarobljeno još 137 ljudi. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da je među njima još 15 žena i dvoje djece. Hamas je priopćio da će nastaviti pregovore o oslobađanju preostalih talaca tek kad se okonča rat u Gazi. Primirje je završilo u petak ujutro, a borbe su se ponovno rasplamsale.