Tisuće afganistanskih izbjeglica bit će preseljeno u Veliku Britaniju nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom, objavila je britanska vlada.

Novim programom će biti omogućen boravak za 20.000 Afganistanaca u Velikoj Britaniji u narednim godinama, javlja BBC. U prvoj godini 5.000 izbjeglica će imati pravo na boravak a prioritet imaju žene, djevojke i oni kojima je ta pomoć potrebna. Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel pozvala je i druge zemlje da pomognu, napisavši u Daily Telegraphu “ne možemo to učiniti sami”.

Međutim, opozicijske stranke kritizirale su ovu odluku jer nije dovoljno objašnjena. Novi plan nadopunjuje postojeći za prevoditelje i ostalo osoblje koje je radilo za Veliku Britaniju. Očekuje se da će 5.000 Afganistanaca i njihovih članova obitelji imati koristi od te politike.

Premijer Boris Johnson u srijedu će otvoriti raspravu u Donjem domu o situaciji u Afganistanu. Downing Street je rekao kako je premijer Johnson razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u utorak navečer o evakuaciji Kabula.