Policijski službenici SIPA, provode više aktivnosti lišenja slobode i pretresa, na području Zenice i drugih gradova, a koje su usmjerene ne otkrivanje i krivičnog gonjenje osoba osumnjičenih za međunarodni organizirani kriminal i pranje novca. Tužiteljstvo BiH i SIPA istražne aktivnosti su realizirali u zajedničkom istražnom timu s partnerskim institucijama R Slovenije.

Radi se o predmetu u kojem se istražuju veliki transferi novčanih sredstava s područja Slovenije na područje Bosne i Hercegovine, za navodno i fiktivno realizirane poslove u oblasti građevinarstva, kao i druge poslove, a koji je nakon toga ponovo transferiran iz Bosne i Hercegovine u R Sloveniju, od više osoba u Bosni i Hercegovini, te na taj način stavljan u legalne novčane tokove.

Istraga je vođena u koordinaciji s kolegama iz partnerskih institucija Slovenije, koje su određene istražne aktivnosti, koji se odnose na veliki broj pretresa i lišenja slobode, poduzeli na teritoriji ove zemlje, članice EU.

S obzirom na to da su istražne aktivnosti na terenu još uvijek u tijeku, u ovom trenutku Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije ne mogu dati više informacija ili detalja, priopćeno je iz tog tužiteljstva.