U svijetu vrtnog uzgoja, svaka biljka ima svoje specifične zahtjeve za optimalan rast i razvoj.

Međutim, nedavna istraživanja ukazuju na jedan ključni faktor koji može značajno utjecati na period klijanja krumpira: veličinu krtole/gomolja.

Prema tim nalazima, kalibracija ili sortiranje krumpira prije sadnje može biti ključna praksa za osiguravanje optimalnog rasta i razvoja usjeva.

Razdoblje klijanja krumpira je ključno

Razdoblje klijanja krompira, kao i kod mnogih drugih biljaka, igra ključnu ulogu u određivanju uspješnosti uzgoja.

Nedavna istraživanja ukazuju da veličina krtole može značajno utjecati na ovaj proces. Iz tog razloga, mnogi stručnjaci sada preporučuju kalibraciju krumpira prije sadnje kako bi se osiguralo optimalno klijanje i rast.

Krtole krumpira mogu varirati u veličini, a prema preporukama, kalibracija se može izvesti na temelju te varijabilnosti.

Prema najnovijim smjernicama, krtole se mogu podijeliti u tri kategorije prema težini:

Krupne krtole: Težina od 75 do 120 grama.
Srednje veličine: Težina od 55 do 70 grama.
Male krtole: Težina od 25 do 50 grama.

Kalibracija krumpira na ovaj način omogućuje ravnomjerno klijanje i rast usjeva. Kada se gomolji sade u odvojene gredice prema njihovoj veličini, svaka biljka ima jednaku šansu za pravilan razvoj, umjesto da se guši u sjeni svojih većih ili raširenih susjeda.

Dovoljno svjetla za optimalan rast

”Ova praksa omogućuje biljkama da dobiju dovoljno svjetla i prostora za optimalan rast”, ističe jedan od stručnjaka za biljni uzgoj.

”Također olakšava održavanje gredica, čineći vrtarenje urednim i organiziranim”, piše AgroSavjet.

Kako kalibracija krumpira može imati značajan utjecaj na konačni prinos i kvalitetu usjeva, stručnjaci i vrtlari sve više prepoznaju važnost ove prakse u uzgoju krumpira i drugih usjeva.

Kombinacija pravilne kalibracije s drugim optimalnim uzgojnim praksama može rezultirati zdravijim i produktivnijim usjevima, čime se osigurava opskrba kvalitetnom hranom za potrošače.

Izvor: Agrosavjet