Veleposlanstvo Rusije u BiH objavilo je povodom odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o financiranju općih izbora u BiH da njegove odluke nisu obvezujuće, s obzirom na to da je nelegitimno njegovo djelovanje kao visokog predstavnika.

"U tom kontekstu izjavljujemo da njegove takozvane odluke nisu obvezujuće. Što se tiče suštine posljednje od njih koja se odnosi na održavanje izbora – posljednja granica cinizma je prevaziđena", priopćeno je je iz ruskog veleposlanstva u BiH.

U priopćenju se dodaje da nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako "besramno zadirali u tuđi novčanik, iako se, iskreno govoreći, ova akcija organski uklapa u piratsku logiku kolektivnog Zapada, što jasno pokazuju nezakonita ograničenja prema Rusiji".

Iz Veleposlanstva ističu da apsurdnost postupanja Schmidta naglašava činjenica da su stranke u BiH išle ka kompromisu po ovom pitanju.

"Štoviše, bilo je konkretnih prijedloga za prevladavanje nastale situacije. Ali opet je prevladala gruba sila koja je namjerno destabilizirala situaciju u BiH", napominje se.

Ruska Veleposlanstvo u BiH, kako se navodi, potvrđuje potrebu da strane u BiH same treba da dođu do rješenja o svim ključnim pitanjima, da nema alternative dijalogu i kompromisu, uključujući parametre organizacije istinski slobodnih i demokratskih izbora za koje postoje potrebni pravni mehanizmi.

Između ostalog, ocjenjuju da se neće iznenaditi ako politička linija takozvane međunarodne zajednice dovede do toga da će, "umorna od svojevoljnosti" građana BiH, sama "izabrati" lokalne predstavnike u strukturama vlasti u vlastitu sliku i priliku.

"I to će biti apoteoza zapadnog `demokratskog` upravljanja BiH", ocijenili su iz Veleposlanstva Rusije u BiH.