Pukušaj ubojstva dogodio se u Bivolju Brdu kod Čapljine kada je, kako se sumnja, vehabijama skloni Dževdet Čevra (46) iz susjednih Crnića vozilom audi 80 usred dana naletio na starijeg Ivana Ljoljića koji je stajao pokraj ceste te ga odbacio nekoliko metara. Vozač, koji nema jednu nogu, se nakon toga dao u bijeg bez vozila, piše Večernji list.

Ozlijeđen starac

- Čula sam udar ispred kuće i vani ugledala upaljeno vozilo s otvorenim vratima. Tada sam čula zapomaganje supruga kojega sam samo tri minute ranije zvala na ručak, a nakon toga i vidjela osobu odjevenu u crno kako bježi u šumu pomoću štaka. Da nije bilo velikog kamena pokraj ceste, ubio bi ga, i to namjerno. Suprug ima polomljen grudni koš i rebra, kao i niz drugih ozljeda po čitavom tijelu - kaže Ivanova supruga Anica, inače prognanica iz Kraljeve Sutjeske. Policija traži odbjeglog Čevru koji je prije toga bio u džamiji. Na cesti nije bilo tragova kočenja, a nesretni čovjek je u kritično vrijeme bio udaljen više od metra od ceste, gdje je škarama orezivao šipak. On i njegova supruga nisu poznavali Čevru koji je prije 14 godina sumnjičio njihova sada već mrtvog sina da je pucao na njega, što se pokazalo neistinitim. - Njegova oca sam prvi put vidjela prije desetak dana i pomogao nam je u radovima na njivi. Dakle, nikakav sukob nije postojao, niti je bilo što prethodilo ovom pokušaju ubojstva - navodi Anica. Inače, Čevri ovo nije bio prvi slučaj. Kako smo pisali, on je još u svibnju 2007. pri izricanju presude za dvostruko ubojstvo u Županijskom sudu u Mostaru napravio pravu dramu koja, samo zahvaljujući prisebnosti sudskih policajaca, nije završila tragično. Naime, optuženi Čevra, inače ratni vojni invalid bez noge, uspio se pridići s klupe, uzeti pištolj jednom od policajaca i okrenuti cijev prema sucu Zoranu Krtaliću. Do pucnjave, srećom, nije došlo jer mu je oduzeto oružje iz ruke pa je i svladan. Inače, tijekom izricanja presude Čevrina obitelj, među kojima i njegov otac, majka i sin, oštro su prosvjedovali zbog osuđujuće presude od 2,6 godina.

Ranije osuđivan

Obraćajući se Sudskom vijeću, između ostalog, uzvikivali su: "fašisti" i "ustaše". Inače, Dževdet Čevra je 22. studenog 2006. oko 8.30 sati na Bivolju Brdu sjekirom ranio susjede Peru (70) i Jozu (72) Prce i potom pobjegao u šumu. Prema optužnici, Čevra je sa sjekirom ušao u kuću Slobodana Prce, sina ranjenog Pere. Tu je zatekao Slobodanovu suprugu s djetetom i upitao je: "Gdje su muški da ih pobijem?". Kako je žena dozivala u pomoć, pred kućom se pojavio Pero kojega je Čevra odmah napao sjekirom zadavši mu nekoliko udaraca stražnjim dijelom u glavu. Nakon toga se pojavio i Perin brat Jozo kojega je, također, napao sjekirom, a potom i nožem, te nakon toga pobjegao. Otišao je kući, gdje se presvukao i oprao krv sa sebe, a potom skrio u šumi. Idući se dan predao policiji u Čapljini. I ranije je optuživan za pucnjavu.