Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto proglašena je u petak osobom godine u izboru Večernjeg lista za BiH jer je predvodila zemlju do otvaranja pregovora s Europskom unijom, rekli su organizatori, prenosi Hina.

Europski čelnici su u ožujku odlučili odobriti pristupne pregovore s BiH premda oni neće početi dok zemlja ne provede dodatne ključne reforme.

''Da je u ovoj podijeljenoj zemlji s neiskrenim političkim partnerstvom europska budućnost ipak moguća, pokazalo je aktualno Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto, koja je politikom dogovora i kompromisa ispunila ključne uvjete za otvaranje pristupnih pregovora“, rekao je glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković na tradicionalnoj dodjeli Večernjakovih pečata.

Krišto je priznanje nazvala dodatnim motivom za rad na reformama.

Motiv za rad

''Moramo jačati naše međusobno povjerenje i poštovanje te nastaviti davati potporu rješenjima koja će biti isključivo rezultat rada i odluka institucija u BiH. To je put kako bi BiH ojačala kao stabilna, prosperitetna i suverena zemlja u krugu EU obitelji“, rekla je Krišto.

BiH je službeno kandidatkinja za članstvo od 2022., no morala je implementirati brojne reforme prije nego što joj je dano zeleno svjetlo za iduću fazu, posebno u pravosuđu i izbornom zakonodavstvu.

Na svečanosti u Mostaru, Večernjakov pečat za uspjeh dobio je otac Zvonko Martić, koji je pokrenuo projekt obnove dragulja kulturne baštine, više od 800 godina stare starohrvatske, ranoromaničke crkvice svetog Petra na Kamenu.

Priznanje za pothvat otišlo je u ruke ‘Katarinkama’, ženama Kraljeve Sutjeske koje nose crne marame u znak žalosti za bosanskom kraljicom Katarinom.

Tko su još dobitnici?

Poduzetnik Sabahudin Sinanović je proglašen humanistom godine, a posebno priznanje “Ponos BiH” pripalo je glazbenoj skupini Divanhana.

Za međureligijski dijalog nagrađen je predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, a za znanost i medicinu Gordana Bukara Radujković, pedijatrica iz Banja Luke.

Laureat u području kulture je prvi čovjek Dana hrvatskog filma Orašje Iljo Benković, a umjetnik godine Ivica Propadalo, istaknuti hrvatski likovni umjetnik, glazbenik, scenograf.

Priznanje za gospodarstvenika godine pripalo je vlasniku kompanije Eurosjaj Jasminu Badžaku, a sportašica godine je plivačica Lana Pudar.

Za doprinos bosanskohercegovačkom približavanju EU-u nagrađen je nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić.

Vučku, legendarnoj maskoti Olimpijskih igara održanih prije 40 godina u Sarajevu pripao je Večernjakov Pečat za ponos BiH.