Trideset prve ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru svečano će biti otvorene večeras u 1 sat iza ponoći po srednjeeuropskom vremenu.

Službena manifestacija otvaranja OI u Riju prvi put bit će održana na stadionu koji nije atletski - ceremonija će biti upriličena na Maracani, koja prima 90.000 gledatelja.

Bit će to prve olimpijske igre u Južnoj Americi na kojima će nastupiti 10.500 sportaša uz još 7.450 pratećih osoba iz 205 zemalja.

Tijekom 16 dana olimpijade (od 5. do 21. kolovoza) najbolji sportaši svijeta  za odličja će se boriti u 33 sporta - atletika, badminton, biciklizam, boks, daljinsko plivanje, dizanje utega, gimnastika, golf, hokej, hrvanje, jedrenje, judo, kajak/kanu, konjički sport, košarka, mačevanje, moderni petoboj, nogomet, odbojka, odbojka na pijesku, plivanje, ragbi, rukomet, sinhronizirano plivanje, skokovi u vodu, stolni tenis, streličarstvo, streljaštvo, taekwondo, tenis, triatlon, vaterpolo i veslanje.

Ukupno će biti podijeljeno 306 kompleta medalja, a na programu su dva nova sporta – golf, nakon 112 godina, i ragbi sedam.

Najbrojnije su delegacije SAD-a s 560, Brazila sa 477, Njemačke sa 432 i Australije sa 428 sportista. Brojku od 400 sportista prelaze i kineska i francuska delegacija, a s više od 300 sportaša doputovali su nacionalni olimpijski timovi Velike Britanije, Japana, Kanade, Španije i Italije.

Otočnu državu Tuvalu predstavljat će svega jedan sportaš, i to u utrci na 100 metara, dok će po dva sportaša nastupiti za nacionalne olimpijske komitete Somalije, Butana, Čada, Dominike, Ekvatorijalne Gvineje, Liberije, Mauritanije, Naura i Svazija.

Prvi put na olimpijskim igrama će učestvovati Kosovo i Južni Sudan.

BiH delegacija će brojati ukupno 27 osoba, a.predstavljat će nas najbrojnija sportska družina od neovisnosti, 11 osoba.

Najveći bh. kandidat za osvajanje medalje, Amel Tuka, nosit će zastavu BiH na ceremoniji otvaranja, a od atletičara tu su još Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer i Lucia Kimani.

Tu su još Damir Džumhur, Mirza Bašić (tenis), Larisa Cerić (judo), Tatjana Đekanović (streljaštvo) te Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje).

Prve će već u subotu nastupiti streljačica Tatjana Đekanović i plivačica, Mostarka Amina Kajtaz.

Organizacija OI u Riju koštala je 8,6 milijardi eura. Oko 5,5 milijardi eura potrošeno je na infrastrukturu, 1,5 milijardi eura na sportske terene, a 1,6 milijardi eura za operativne troškove.

Maskota Igara je Vinicus, žuta životinja, koja predstavlja spoj mačke, ptice i majmuna. Ime je dobila po poznatom brazilskom muzičaru Viniciusu de Moraesu. Maskota predstavlja različitost brazilske kulture i ljudi koji žive u toj zemlji, njihovu radost i način življenja.