Virtualni pomoćnici poput Alex, Cortane i Siri bili su samo početak.

Umjetna je inteligencija u virtualnim pomoćnicima toliko napredovala da se sad nalazi kilometrima od izvorne Siri. Na primjer, Honor Magic, koju je izradila kineska tvrtka Huawei, a koji je već u prodaji u Kini, dat će vam 'prijedloge' na temelju vaših tekstualnih razgovora.

"Supertelefon", kako ga tvrtka naziva, vidjet će da ste poslali poruku prijatelju vezanu uz gledanje određenog filma te vam predložiti vrijeme prikazivanja u lokalnim kinima.

Direktorica istraživanja Gartnera Roberta Cozza u svom je izvješću istaknula kako će se način na koji ljudi međusobno komuniciraju s njihovim telefonima drastično promijeniti.

"Predviđamo da će do 2019. godine 20 posto svih interakcija pametnih telefona biti obavljeno putem virtualnog osobnog asistenta (VPA). To znači da će se način na koji ćemo stupiti u interakciju s našim najosobnijim uređajima (pametni telefoni), promijeniti tijekom sljedećih nekoliko godina. Nastavit ćemo upotrebljavati te uređaje, ali će interakcije postati intuitivnije i učinkovitije", tvrdi Cozza.

Kao primjer navodi trenutno korištenje virtualnog pomoćnika, tijekom kojeg korisnik daje upute odnosno traži od pomoćnika da mu nešto napravi. U budućnosti će sam uređaj, odnosno virtualni pomoćnik, donositi odluke i reagirati u ime korisnika.

No, osim što će u našim "supertelefonima" stanovati naši novi najbolji prijatelji (virtualni pomoćnici), i sam dizajn telefona trebao bi se promijeniti.

Predviđanja o budućem izgledu pametnih i supertelefona zvuče poput nečega iz znanstvene fantastike. Virtualna stvarnost ugrađena u naočale (sjeća li se tko Google Glassa), leće (Google Lens) ili pak smanjen na veličinu čipa i ugrađen u nečije tijelo?

U kojem god smjeru proizvođači pametnih (super) telefona krenuli, možemo biti sigurni da telefon neće više biti samo uređaj. On će zaista postati dio nas samih.

Izvor: South China Morning Post