Tijekom noći s 1. na 2. svibnja nepoznata osoba ili više njih su uništili svih 40 košnica stopostotnog invalida Edina Čolića u naselju Radovlje kod Žepča.

Čolić ih je ostavio tu, na imanju Refika Bujetagića, da ga čekaju dok se on vrati sa liječenja iz Turske. Sve je bilo spremno da krenu na bagremovu pašu u okolinu Maglaja, piše Bhpcelar.com.

Pčelinjak je u potpunosti devastiran. Vandali su uništili sve što se moglo uništiti. Sravnjeno je sa zemljom sve što je stvarano godinama s mnogo truda, rada i ljubavi. Rastureno je 40 košnica.

“Uradili su ovo neljudi. Ne mogu ih nazvati ni životinjama, jer i zvijeri imaju više dostojanstva", kazao je vidno potreseni Edin za Bhpcelar.com.

Očevid su obavili i krim policajci iz Žepča, a Edin je pokušao donekle pčelama osposobiti njihove domove. Sav krš je prevezao u Krsno polje pored Maglaja i vjeruje da će se bar dio pčela organizirati i pronaći svoje matice.

Edin skoro 15 godina živi s dijagnozom paraplegija. Godine 2003. kao pomoćni kopač stradao je u zeničkom rudniku Stara jama te mu je na dva mjesta slomljena kralježnica. Nakon operativnih zahvata nije se uspio oporaviti, niti izliječiti, ostao je vezan za kolica kao stopostotni invalid. Uz njega su surpuga i troje djece.

Iako invalid, pokušavao je sebi osmisliti život te se pronašao u pčelarstvu. Oformio je pčelinjak sa 60 društava, izrastao u uspješnog i cijenjenog pčelara na ovom području. Član je Udruženja pčelara “Matica” iz Željeznog Polja.

Dnevnik.ba