Od početka svibnja zabilježeno je oko 20 slučajeva pustošenja i uništavanja kršćanskih crkvi u Europi.

Crkve su napadnute u Njemačkoj, Škotskoj, Engleskoj, Francuskoj, Poljskoj, Španjolskoj, Italiji i Austriji. U crkvama su uništavani vjerski simboli, zabilježena je krađa posvećenih hostija, oštećeni vitraži, grafiti s islamskim citatima i bogohulnim izrazima…

Što se katolika tiče, najgori je incident bila krađa posvećenih hostija; zločin se je dogodio 2. svibnja a hostije su ukradene iz crkve Saint-Germain u Brion-pres-Thouetu (Deux-Sèvres), kako piše L’Observatorire de la Christianophobie. 8. svibnja, samo 15 minuta hoda od pariške crkve Notre Dame, svećenik u Saint-Germain-des-Prèsu izvijestio je o krađi brončanog svijećnjaka, svijeće i križa od pozlaćenog metala koji se obično nalazi na oltaru crkve, javlja Le Figaro. Incident je zabilježen kamerom, a policija traga za dvjema osobama.

Rano ujutro 5. svibnja izbio je požar u sakristiji crkve Equihen-Plage (Francuska), kako prenosi La Voix du Nord i drugi izvori. Šteta je procijenjena na oko 340 000 eura. 34-godišnji muškarac, uhićen 9. svibnja, priznao je da je podmetnuo požar, kao i da je opljačkao crkve u La Capelle-lès-Boulogneu i Wimilleu. Rekao je da je pokušao i zapaliti te crkve, ali nije uspio. Zbog velike štete, crkva u Equihen-Plageu trenutno je zatvorena za javnost i ondje se ne može slaviti sveta misa. 8. svibnja, raspelo u crkvi Saint-Martin d’Assona (Pyrénées-Atlantiques) je srušeno i korpus je razbijen na dva dijela, prenosi La Republique des Pyrenees.

Crkva San Girolamo u Narniju (Italija) bila je meta vandala u noći 4. svibnja. Prema Corriere del’Umbria, vandali su bacili svete knjige na pod, veliki su Isusov kip bacili na klupe i oštetili gotovo sve što su mogli. Crkva je bila toliko neuredna da je bilo nemoguće proslaviti nedjeljnu misu sljedećeg dana. Dok je požar u katedrali Notre Dame u Parizu 15. travnja privukao veliku pozornost, posljednjih nekoliko godina prijavljeni su brojni drugi požari u crkvama u Francuskoj. Ellen Fantini, voditeljica Ureda za praćenje diskriminacije kršćana i netolerancije prema njima u Europi, izjavila je da su napadi na crkve u Francuskoj u protekle četiri godine bili nemilosrdni, piše National Catholic Register, prenosi Pogled.ba.