Idućih dana čeka nas dosta promjenjivo vrijeme.

Nedjelja će biti sunčana, ali onda stiže promjena.

"I nedjelja će biti sunčana, uz slabiji vjetar od subote, a radni će tjedan početi s više oblaka, osobito u južnijim krajevima, gdje će i kiša biti češća, posebice u utorak, kada je u Lici moguća i poneka pahulja. U većini unutrašnjosti će se hladna jutra i mraz nastaviti do sredine radnog tjedna. U utorak i osobito srijedu opet će biti umjerene i jake bure, a od četvrtka jugo i južni vjetar, na kopnu jugozapadni, s kojima će stizati topliji i vlažniji zrak", sažeta je prognoza HRT-a.

U nedjelju sunčano, uz slabiji vjetar, ali svježe

"Nedjelja će na istoku Hrvatske biti sunčana, uz uglavnom slab vjetar, a samo ponegdje može biti kratkotrajne jutarnje magle. Jutro hladno s mrazom i temperaturom između -5 i -3°C, danju najviša oko 9°C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj. Danju obilje sunčanog vremena, što će mnoge potaknuti na boravak na otvorenome, no ujutro se zbog hladnoće valja prikladno odjenuti.

Na zapadu također vedrina. Još će u noći i rano ujutro duž obale sjevernog Jadrana puhati umjerena do jaka bura koja će oslabjeti te okrenuti na sjeverozapadni vjetar. U gorju zbog mirne noći osjetno hladnije jutro uz temperaturu oko -7°C, a danju od 6 od 8°C. Na sjevernom Jadranu su minusi mogući ponegdje u Istri, drugdje temperatura od 0 od 5°C, a danju do 11°C.

Sunčana i Dalmacija. Ujutro će mjestimice puhati umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak, uz obalu zapadnjak i jugozapadnjak pa će more biti mirno i malo valovito. Jutarnja temperatura od 2 do 7°C, u zaobalju oko -3°C, a najviša od 11 do 14°C.

Baš kao i na krajnjem jugu Hrvatske, koji neće zaostajati ni u broju sunčanih sati jer će prevladavati vedrina uz slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar."

Početkom tjedna opet promjenjivije

"U nedjelju navečer će sa zapada početi pristizati sve više oblaka, osobito nad Dalmaciju, gdje će u noći na utorak i tijekom utorka padati kiša. Zapuhat će umjerena bura, najprije na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a u srijedu uz razvedravanje bura će se pojačati i proširiti duž obale.

Na kopnu će naoblaka biti promjenjiva, jutra i dalje razmjerno hladna, a dulja sunčana razdoblja češća u sjevernim krajevima. U utorak će u unutrašnjosti Dalmacije padati kiša, moguće i gdjegod u Posavini, a na jugu Like može zalepršati i pokoja pahulja snijega. U srijedu smanjenje naoblake uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a.

Vakula objavio predviđanje za proljeće

Zoran Vakula prije nekoliko dana objavio je dugoročnu prognozu za proljeće.

"Ne može se jamčiti, ali se može s razmjerno velikom vjerojatnosti prognozirati da će i srednja temperatura proljeća, prema njegovom klimatološkom računanju od 1. ožujka do 31. svibnja, u većini Hrvatske biti barem oko prosječne, većinom i malo viša, iako vjerojatno mnogi priželjkuju i više od toga zbog koronastanja i što prije daljnjeg ublažavanja epidemioloških mjera", piše Vakula za HRT.

"Naravno, pritom će biti i prolaznih zahladnjenja, od kojih prvo već u ovome tjednu, ponegdje već od petka te posebice tijekom vikenda, i to opet zamjetnije u kopnenom području i na sjevernom Jadranu. Pritom svakako valja računati na barem lokalno jaku i olujnu buru, a u unutrašnjosti ponegdje i snijeg, uglavnom u gorju", pisao je o ovom vikendu Vakula sredinom tjedna.

Vakula najavljuje da bi i nakon ožujka moglo biti hladnih dana.

"Podjednaki zimski naleti ne smiju se isključiti ni kasnije, ne samo u ožujku. No, trenutačno nema znanstvene utemeljenosti pouzdano prognozirati kada će i s kojim intenzitetom doći i koliko će trajati. Ostvare li se prognoze povećane vjerojatnosti barem malo toplija sva 3 proljetna mjeseca – ta povremena hladnija razdoblja ne bi smjela biti dugotrajna", dodaje.

Vakula kaže da bi moglo biti viška oborina na više mjesta.

"Prognoza i ukupne sezonske količine oborine, a i mjesečne - još je manje pouzdana od prognoze temperature zraka - i srednje mjesečne i pogotovo srednje sezonske. Prema trenutačno vjerojatnijoj prognozi - i tijekom proljeća će u dosta mjesta biti višak oborine. Nadam se ipak - ne i ponegdje tako velik kao tijekom zime. Iako, i to bi nekima moglo dobro doći - pod uvjetom da izostanu poplave - ostvare li se trenutačno najvjerojatnije prognoze još jednog iznadprosječno toplog i razmjerno suhog ljeta.

Kao i mnogo toga drugoga u svakodnevnom nam životu - i rijetki, pa i ekstremni, čak i rekordni meteorološki događaji, postali su "novo normalno" u ovo doba globalnog zatopljenja i klimatskih promjena. A mi definitivno živimo u najtoplijem razdoblju života Zemlje od sredine 19. stoljeća, od kada postoje poznata nam instrumentalna mjerenja", piše HRT-ov meteorolog.

O dugoročnim prognozama

Na kraju dodaje da dugoročne prognoze mogu biti krive

"Premda su dugoročne prognoze mnogima zanimljive, katkad i korisne, i prilično se često ostvare - ne smije se zaboraviti da je njihova pouzdanost znatno manja od pouzdanosti kratkoročnijih prognoza. Unatoč velikom napretku posljednjih desetljeća, dugoročne prognoze imaju još uvijek puno ograničenja i prostora za napredak. Načelno su dovoljno dobre za prognozu toplije/hladnije sezone, pa čak i mjeseca, malo manje za prognozu sezonske i pogotovo mjesečne količine oborine, ali to za mnoge aktivnosti i planiranja nije dovoljno kvalitetna spoznaja... No, nekima, ipak, nadam se koristi!?" piše Vakula.