Dok je prošlih dana još bila “vjerojatna” i “moguća” – sada je “sigurna” – potkraj ovog tjedna i početkom idućega slijedi nam promjena vremena! I to nakon dugog razdoblja iznimne, često čak i rekordne topline i suše.

Zahladnjenje

I to ne samo jednodnevna, dvodnevna promjena, nego malo dugotrajnija. Pad temperature neprijeporan je – manji u nedjelju, izraženiji od ponedjeljka, osobito u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Pritom će najviše poslijepodnevne vrijednosti temperature zraka u prvom dijelu sljedećeg tjedna vrlo vjerojatno barem ponegdje biti niže od donedavno najnižih jutarnjih. A najniže jutarnje u kopnenom će se području približiti 0 °C pa će mjestimice vjerojatno biti i slabog mraza.

Bura!

Naravno, uz to će nakon subotnje iznadprosječne topline, osjetne južine i naglog pada tlaka – u drugom dijelu nedjelje na većem dijelu Jadrana zapuhati bura – često jaka, na sjevernom dijelu lokalno i olujna, na udare vjerojatno i orkanska!

Kiša, u najvišem gorju moguć i snijeg

I kiša će nakon dugo vremena padati u svim hrvatskim krajevima, vjerojatno ponajviše u noći na nedjelju i tijekom nedjelje. Štoviše, u najvišem gorju moguć je i snijeg.

Sve je to dovoljno za konačno ne samo nekima, nego svima – vađenje iz ormara dugih rukava i jakni te diljem kontinentalnog područja pa i ponegdje na Jadranu – početak sezone grijanje, gdje ona već nije počela. No, je li to sve dovoljno za proglašavanje početka zime?! Ili ćemo ipak i “samo” imati vrijeme “normalnije” i “uobičajenije” za sredinu listopada?!

Naime, nakon produženih ljetnih uvjeta i dugotrajnog suho razdoblja s temperaturom zraka ne samo znatno višom od prosječne za doba godine, nego gdjekad čak i rekordno visokom – početkom druge polovine listopada, baš kako je to već prije najavljivano, imat ćemo za jesen znatno primjerenije vrijeme od ovoga što smo imali i još ćemo imati do kraja ovog tjedna.

Temperatura zraka bit će oko prosječne, većinom čak i malo niža, ali to negativno odstupanje bit će zamjetno manje od dosadašnjeg pozitivnog odstupanja od višegodišnjih srednjih vrijednosti.

HRT.hr