Nova generacija Audija A8 predstavljena je sinoć u Sarajevu u organizaciji domaćeg zastupnika, Audi BH, odnosno Porsche Bosna i Hercegovina. Zastupnici ponosno tvrde da je u pitanju u ovom trenutku najmoćnija limuzina koju možete izvesti na cestu. Novi A8 je pravi hi-tech dragulj koji pojam limuzina diže na jedan viši nivo, najviše zahvaljujući prvom sustavu autonomne vožnje koji je ikada primijenjen u nekom serijskom automobilu. 

Upravo je tehnologija autnomne vožnje nešto što sada izdvaja Audi A8 od njegovih konkurenata. Zamislite automobil koji ima složen sustav kamera, radarskih, laserskih i ultrazvučnih senzora – i koji zahvaljujući njima sam, do brzine od 60 km/h, vozi gradom, sam traži parking na cesti ili slobodno mjesto u garaži. A to je tek početak.

Najnaprednija limuzina na svijetu

Sam A8 je nastupom otišao korak dalje od prethodnika. Vizualno niži, a širi, ponajviše zbog dodatno rastegnute prednje maske, sada izgleda još spremnije progutati cestu. I doslovce. Sve linije vozila su popeglane,  auto ide u obje dužinske verzije preko 5 metara (L verzija 5,30m), a trenutno najviša dostupna tehnologija ugrađena  je u svakom segmentu u  novi A8, tako da ponosno u Audiju ističu da je ovo najnaprednija limuzina današnjice. Prednja svjetla opet postavljaju nove standarde – Matrix sustav LED lampi je doživio novi upgrade, a sada su tu i laseri sprijeda.



Unutrašnjost je opet beskompromisno prostrana, a završna obrada graniči sa najskupljim namještajem. Nanovo razvijena instrument ploča kombinacija je svih do sad viđenih digitalnih i virtualnih pomagača – a multimedija je sada raspoređena preko dva zaslona osjetljiva na dodir, kojima se rukuje uz pomoć virtualnih tipki koje simuliraju u potpunosti one prave.

Masira i grije, grli i mazi...

Prednja sjedala pružaju raskoš kakva se očekuje od ovakvog automobila, a nazad će, što je u ovakvim automobilskim lađama najvažnije, putnik uživati u grijanju i masaži, od glave pa do pete, jer je sada i stopalima i njihovoj masaži i grijanju posvećena potpuna pažnja.

Novi Audi A8 na našem tržištu već sad  možete kupiti po cijeni od 176.000 maraka, koliko treba izdvojiti za  za model 3.0 Tdi Quattro Tiptronik, koji ima 286 KS, benzinac 3.0 TFSI sa 340 KS je skupkji nekih 5000 KM, ali lutanje  kroz sve opcije motora, mjenjača i opreme, uz odabir obične ili L produžene verzije (skuplja oko 9000 KM) odvest će vas u neslućene visine. Više informacija o novom modelu možete pronaći na www.audi.ba.

Trojka na aparatima, narudžbe već pljušte i kod nas

Na predstavljanju nismo vidjeli članove Predsjedništva BiH, ali smo sigurni da su itekako dobro upoznati s dolaskom ovog vozila, pa i da su imali svoje izaslanike među okupljenima. No, sigurno je da je novi A8 automobil koji nije samo za njih, nego prava menadžerska limuzina novog doba, auto za putovanja i opuštenu vožnju napućenim ulicama gradova.
 

Autonomno u urbanom, slobodno kao ptica na otvorenoj cesti, a sve to po standardima najvećeg luksuza koji vam može zatrebati. Stoga ne čudi da smo u kuloarima čuli da ih je već devet naručeno u BiH 'na neviđeno' i da je jedan već viđen na cesti u našem gradu.

“Danas imamo zadovoljstvo predstaviti četvrtu generaciju modela A8. Novi Audi A8 je bez sumnje tehnološki najinovativnije vozilo trenutno u svijetu. Nova generacija donosi pregršt nove tehnologije koje do sada nisu viđene u svijetu automobila a sa svojim dizajnom i luksuznom unutrašnjošću vjerujem da nikoga neće ostaviti ravnodušnim. ” rekao je Dino Bratović, menadžer brenda Audi ispred firme Porsche BH.

"Mnogo je toga što ovaj model čini avangardnim. Novi A8 je prvi serijski proizvedeni automobil koji je razvijen za autonomni način vožnje. A8 donosi tehnologiju autonomne vožnje treće razine te može uz pomoć kamere, radarskih, ultrazvučnih i laserskih senzora voziti potpuno samostalno pri brzinama do 60 km/h, sam potražiti slobodno mjesto u garaži i ili parking na cesti. Ovo je prvi auto na svijetu koji je unaprijed razvijen za tehnologije samostalne vožnje, a Audi ih planira kroz godine unaprjeđivati sve do razine samostalne vožnje u svim uvjetima, pa i pri visokim brzinama na autocestama. U pogledu luksuza apsolutna novost je stražnje sjedalo koje uz klasičnu masažu nudi i funkciju grijanja te masaže stopala. A8 donosi i potpuno novi sistem upravljanja multimedijom putem dva zaslona osjetljivih na dodir koji simuliraju prave tipke uz zvuk i osjet "klika" dodaje Damir Kulo, produkt trener/produkt menadžer Audi BH.