Petero državljana Hrvatske fizički su i verbalno napadnuti, a njihov rođak lakše je ozlijeđen kada ih je napao nepoznati muškarac u Subotici, objavilo je u petak Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), no lokalna policija to opovrgava.

Napad se dogodio rano ujutro 2. kolovoza u subotičkom naselju Aleksandrovo, kada je napadač nasrnuo na putnike u automobilu zagrebačkih registarskih oznaka, rekavši da će "poklati sve ustaše" i psujući im "majku ustašku“, priopćio je Darko Baštovanović, dužnosnik krovne organizacije hrvatske manjine, prenosi Hina.

Na upit rođaka napadnutih zbog čega to radi, muškarac je na njega fizički nasrnuo, stegnuo mu vrat i bacio ga na zemlju, lakše ga ozlijedivši.

Napadnuti je nakon toga pozvao policiju koja došla na lice mjesta, ali nije dobio zapisnik, tvrdi Baštovanović, predsjednik Povjerenstva  HNV-a za praćenje povreda manjinskih prava.

No, subotička policija navodi kako tvrdnje o ozljeđivanju Z.B.-a nisu točne i da se hrvatski državljani nisu žalili na fizički nasrtaj, prenosi gradski portal subotica.com.

"Odmah po prijavi, subotička policija je izašla na lice mjesta i obavila razgovor sa Z.B. koji je tom prilikom rekao da ga je jedan muškarac vrijeđao, psovao i uhvatio za vrat zbog nesporazuma oko parkiranja, ali nije spomenuo da su ozlijeđeni niti fizički napadnuti njegovi rođaci iz Hrvatske“, priopćila je policija.

Policajci su razgovarali sa šest osoba, članova obitelji Z.B-a, koji se "ni u jednom trenutku nisu žalili da je taj muškarac na njih fizički nasrnuo“.

Policija kaže da je za pola sata identificirala i pronašla prijavljenog 63-godišnjeg muškarca iz Subotice, s kojim je također obavljen razgovor, te je predmet dostavila tužiteljima.

"Policijska uprava Subotica je pozvala sve lokalne subjekte da se obrate ovoj ustanovi kako bi dobili točne i provjerene informacije, a da ne šire u javnosti netočne i neprovjerene, jer na taj način štete dobrim međunacionalnim odnosima koji se tradicionalno njeguju u Subotici“, prenio je portal.

HNV ističe da ostaje pri svojim tvrdnjama bez obzira na očitovanje subotičke policije.

Tijelo koje zastupa Hrvate u Srbiji osudio je "brutalan napad na etničkoj osnovi“ i ocijenio da je to "još jedan u nizu napada koji se događaju spram pripadnika hrvatske manjine u Srbiji, za koji vjerujemo da je prouzročen i kontinuiranim negativnim medijskim napisima o Hrvatima u srbijanskim medijima“.

U HNV-u smatraju da slučaj slikovito pokazuje u kakvim uvjetima žive pripadnici hrvatske zajednice i čemu su izloženi, a posebno su zabrinuti što se napad dogodio u Subotici, multietničkom mjestu i kulturnom središtu hrvatskoga naroda i hrvatskih institucija u Srbiji.

Baštovanović je istaknuo da su srbijanske institucije obvezne primjereno reagirati jer su ovaj put napadnuti i državljani Hrvatske pa bi se odgovarajućim postupanjem spriječili eventualni budući međunacionalni incidenti i dodatno narušavanje sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa“.

Povjerenstvo za praćenje povreda manjinskih prava Hrvata u Srbiji radno je tijelo HNV-a koje registrira slučajeve u kojima su pripadnici hrvatske zajednice žrtve različitih napada ili diskriminacije.