Nakon što su osigurana sredstva za isplatu otpremnina radnicima Aluminija, glavno pitanje ostaje mogućnost pokretanja proizvodnje i kada bi se to moglo dogoditi. I dok je Uprava Aluminija zajedno sa Kriznim stožerom uspjela osigurati sredstva za otpremnine, takav scenariji se neće ponoviti kada je u pitanju pokretanje proizvodnje. Za I. fazu pokretanja proizvodnje u Ljevaonici potrebno je 25 milijuna maraka, a sredstva mogu doći samo od investitora s kojima se pregovora. Potencijalni partner bi trebao, po informacijama do koji je došao Ero.tel,završiti dubinsku analizu do kraja listopada, a očekuje se kako će ona pokazati kako se može napraviti pozitivna financijska konstrukcija za daljnje poslovanje nekadašnjeg giganta.

-Ako sve bude kako je predviđeno, proizvodnja bi krenula najdalje do kraja listopada. To je realan rok u kojem se mogu završiti predviđene aktivnosti i u kojem sve strane imaju dovoljno vremena za organizaciju budućeg poslovanja. Aluminiji do tada može neometano funkcionirati bez straha od stečaja, a investitor, ukoliko odluči krenuti u projekt, može posložiti sve onako kako misli da je to najbolje. Govorimo o angažmanu 390 osoba odmah na početku i daljnje zapošljavanje bi se vršilo u skladu s novom poslovnom politikom tvrtke – rekli su izvori za Ero.tel.

Iako su zadnja događanja oko Aluminija dodatno obeshrabrila veći broj djelatnika, naši sugovornici ističu kako se poduzima sve da bi se proizvodnja ponovo pokrenula i svi radnici vrate na radna mjesta koja su imali ranije.

-Činjenica jeste da će plaće biti manje, ali sa novim projektima koje investitor planira implementirati, postoji osnovani razlog da vjerujemo kako će u konačnici situacija za djelatnike biti daleko bolja nego je to sada slučaj – zaključili su naši sugovornici.

Inače, u cijeloj priči oko Aluminija zaboravljeno je pitanje isplate plaća za kolovoz. Naši izvori su nam potvrdili kako je ima novca i za isplatu plaća za kolovoz, te kako radnici mogu očekivati da će im ista uskoro biti isplaćena. I to je još jedan razlog da se primire uzavrele strasti i pokušava u što mirnijoj atmosferi dočekati konačno dogovor sa potencijalnim investitorom, te moguće pokretanje proizvodnje.

M.K./Ero.tel