Iako se njegovo uvođenje spominje već godinama kao jedna od mjera za stimulaciju domaće poljoprivredne proizvodnje, kada će “plavi dizel” doista biti na raspolaganju bh. poljoprivrednicima, ne znaju točno ni u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, piše Večernji list BiH.

U pismu koje su kao odgovor na postavljeno pitanje uputili u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, iz ovog Ministarstva poručuju kako su uputili inicijativu za uvođenje “plavog dizela” kao jednu od mjera koja bi imala izravan utjecaj na stimulaciju domaće poljoprivredne proizvodnje.

Međutim, ova inicijativa, koja je u više navrata i ranije pokretana, još uvijek nije ostvarena, iako je ta mjera dopuštena po pravilima Svjetske trgovinske organizacije i mjera je koju koriste svi poljoprivrednici u okruženju, ističu u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Stvari su se glede uvođenja “plavog dizela” zakomplicirale najnovijim mjerama kad je riječ o povećanju trošarina, tako da će poljoprivrednici čekati još da im vlasti u BiH daju “plavi dizel”.

Spomenimo da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović više puta najavljivao kako bi zakon o “plavom dizelu” trebao biti razmatran u Vijeću ministara BiH. Po njemu, sadašnji model “plavog dizela” rezultat je jednostranih odluka vlada entiteta, a model koji nudi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u suštini je jedinstveno reguliranje na razini BiH, preko izmjene i dopuna Zakona o trošarinama.

Mislim da smo na najboljem putu da konačno imamo “plavi dizel” jer imamo suglasnost entitetskih resornih ministarstava i Distrikta Brčko, kao i Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kazao je Šarović.

Ovo Ministarstvo četiri puta pokretalo je inicijativu za uvođenje “plavog dizela” izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama BiH, koje su konačno upućene u proceduru u Vijeće ministara BiH.

Uvođenjem “plavog dizela” poljoprivrednici bi se oslobodili plaćanja trošarina od 0,30 KM po litri goriva i 0,15 KM cestarine.

Još prošle godine, kako su prenijele agencije, Vijeće ministara BiH utvrdilo je inicijativu za pokretanje postupka za donošenjem zakona o dopunama Zakona o trošarinama u BiH, koja se odnosi na oslobađanje od plaćanja trošarina i cestarina na dizelsko gorivo (“plavi dizel”) za korištenje u poljoprivrednoj primarnoj proizvodnji.

Nakon što je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da se na gorivo povećaju trošarine od 15 feninga po litri, Udruga poljoprivrednika BiH i Obrtnička komora Federacije BiH traže da se konačno donese odluka po kojoj će poljoprivrednici i obrtnici kupovati “plavi dizel”, jeftino dizelsko gorivo za svoje poslove.

Obrtnička komora Federacije BiH izražava svoje negodovanje i neslaganje s prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, kao i s prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH, zbog kojeg dolazi do izravnog povećavanja za 15 feninga trošarine na naftu i naftne prerađevine.

(www.jabuka.tv)