Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je jednoglasno usvojio Zakon o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji je predlagač Zastupnički dom PSBiH, a kojim se definira povećanje praga za obveznu registraciju s postojećih 50.000 na 100.000 KM.

U obrazloženju predloženog zakona je navedeno da je razlog za povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM očigledna potreba, s obzirom na inflatorna kretanja i povećanja cijena roba i usluga u proteklom periodu, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za naredni period.  

Povjerenstvo  za financije i proračun Doma naroda podržala je, u drugoj komisijskoj fazi i bez amandmana, prijedlog tog zakona.

Ministar financija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je u srijedu kako očekuje da će Dom naroda usvojiti predložene izmjene Zakona o PDV-u, čime će više od 6.200 obveznika imati olakšicu.

Naime, u prvobitnom prijedlogu izmjena zakona o PDV-u bilo je predviđeno da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj.

Međutim, u konačnom prijedlogu zakona koji je dostavljen Domu naroda, amandmanskim djelovanjem u Zastupničkom domu, taj dio je izbačen.