Koliko ćete morati čekati na kaznu ako vas je radar zabilježio zbog prebrze vožnje u Hrvatskoj?

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) RH odgovorilo je kako policija veliku pozornost pridaje nadzoru brzine kretanja vozila jer je gotovo polovica smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama u Republici Hrvatskoj uzrokovana prekoračenjem brzine.

“Ministarstvo unutarnjih poslova koristi suvremene uređaje za kontrolu brzine kretanja vozila, koji su po svojim tehničkim karakteristikama u potpunosti ukorak s EU i svijetom. Većina mjernih uređaja, osim funkcije mjerenja brzine, također su u funkciji mjerenja brzine kretanja vozila”, stoji u priopćenju. , također imaju funkciju automatskog očitavanja registarskih tablica vozila u prekršaju (ANPR). Fiksni radari imaju višeciljanski fotoradarski sustav (FRS), koji omogućuje mjerenje brzine više vozila u isto vrijeme. Također, fiksni radar uređaji imaju mogućnost premještanja uređaja s jedne lokacije na drugu (u drugo kućište). Većina uređaja šalje snimljene zapise na centralni server MUP-a u realnom vremenu”, odgovaraju .

Fiksni uređaji za kontrolu/mjerenje brzine kretanja vozila ravnomjerno su raspoređeni i postavljeni na cijelom području Republike Hrvatske, odnosno ravnomjerno u svim policijskim upravama (županijama).

Motorno vozilo u prekršaju može se snimiti u smjeru ulaza ili izlaza (oba smjera vožnje), ovisno o tome u kojem je smjeru okrenut fiksni uređaj, te danju ili noću, odnosno uz smanjenu vidljivost (kiša, snijeg).

Kako nam objašnjavaju u MUP-u, trenutno je na području RH postavljeno 115 fiksnih uređaja za kontrolu/mjerenje brzine kretanja vozila, dok su ukupno 363 kućišta/ormana, odnosno mjesta na kojima su sami uređaji postavljeni. instalirani su. Navedeni uređaji za mjerenje brzine vrlo često se premještaju na drugo mjesto iu drugu kutiju/ormar.

Osim toga, raspolažu s 250 ručnih laserskih uređaja sa i bez video snimanja, 90 komada stacionarnih radarskih uređaja i oko 40 osobnih vozila opremljenih sustavima za kontrolu brzine, tim “presretačima”.kao i na drugim cestama, ovisno o raspoloživosti. policijskih službenika i sukladno njihovim drugim obvezama u obavljanju radnih zadataka.

Uređaji se koriste na dionicama svih autocesta u Republici Hrvatskoj, a najviše prekršaja bilježi se na ravnim dionicama autocesta A-3 (Bregana-Zagreb-Lipovac), A-6 (Zagreb-Reka) i A-6. -1 (Zagreb-Ploče-Karamatići ).

“U pogledu razmatranja prekršaja i dostave dopisa za počinjeni prekršaj, a uzimajući u obzir činjenicu da se radi o dostavi u EU, napominjemo da je to u pravilu u roku od 15 dana do dva mjeseca od trenutka otkrivanja prekršaja, ali može trajati i dulje, ovisno o broju utvrđenih prekršaja ili iz drugih objektivnih razloga”, odgovorili su iz MUP-a na pitanje koliko ćemo morati čekati na dojavu o počinjenom prekršaju. područje Republike Hrvatske, prenosi Z24.

Ističu i da su rokovi za kazneni progon prekršaja propisani Zakonom o prekršajima, koji propisuje da prekršajni progon zastarijeva nakon četiri godine, odnosno tri godine za prekršaje za koje je ovlašteni tužitelj dužan izdati prekršajni nalog.