Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije 29.veljače završava redovitu distribuciju premije osiguranja (markice) za tekuću godinu i produženja planiranog roka distribucije neće biti.

Nakon 29.veljače premiju osiguranja, za tekuću godinu, moći će kupiti samo prvoprijavljeni (novorođeni i osobe koje nisu registrirane u sustavu zdravstvenog osiguranja) na zdravstveno osiguranje i to najkasnije 30 dana od dana prijave na Poreznu upravu.

Kako se, u posljednje vrijeme, mnogo govori o potrebi kupovine premiji osiguranja (markice) dužnost Zavoda je osiguranike dodatno informirati o ovom pitanju. Sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju, a na prijedlog ZZO – a HNŽ, 11. travnja 2006. godine, Skupština Hercegovačko – neretvanske županije donijela je Odluku o premiji – sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriji ove Županije.

Donesenom odlukom omogućeno je dragovoljno plaćanje godišnje premije osiguranja (markice) umjesto plaćanja participacije (zavisno od vrste usluge participacija iznosi od 2 KM do 150 KM) za 134 zdravstvene usluge. Drugim riječima, osiguranicima je pružena mogućnost kupnje premije osiguranja (markice) čija je cijena 20 KM po osiguraniku i zamjena je za sve participacije tijekom jedne kalendarske godine.

Istom Odlukom sve kategorije osiguranih osoba oslobođene su u pokriću (plaćanju) dijela troškova zdravstvene zaštite u sljedećim slučajevima: hitna medicinska pomoć uz odgovarajući prijevoz; pregled radi propisivanja lijekova kroničnim bolesnicima; otkrivanje, sprječavanja, suzbijanje i liječenje zaraznih bolesti koje podliježu obveznom prijavljivanju uključujući i oboljele od AIDS – a; zdravstvena zaštita žena u svezi s trudnoćom i porođajem; liječenje neforpatije u terminalnoj fazi bolesti i liječenje kemodijalizom, uključujući i prijevoz na kemodijalizu; liječenje malignih oboljenja (nakon utvrđene konačne dijagnoze) i inzulo ovisnog dijabetesa; provođenje obvezne imunizacije dječjih zaraznih oboljenja; liječenje povreda na radu i profesionalnih oboljenja.

Parlament FBiH je (2009. godine) usvojio Odluku o utvrđivanju Osnovnog paketa zdravstvenih prava čiji je sastavni dio Odluka o maksimalnim iznosima neposrednog sudjelovanja osiguranih osoba u pojedinim vidovima zdravstvene zaštite.

Po usvajanju osnovnog paketa dužnost Ministarstvu zdravstva F BiH bila je, u roku od 90 dana, sačiniti stručno – metodološke upute i programe za provođenje osnovnog paketa zdravstvenih prava u Federaciji. Potrebne provedbene akte (stručno – metodološke upute i programe) Ministarstvo nije sačinilo što je onemogućilo potpunu primjenu osnovnog paketa zdravstvenih prava kako u HNŽ tako i u svim drugim županijama u F BiH.

Zbog svega navedenog, dužnost nam je osiguranike informirati kako je Odluka Skupštine HNŽ koja pruža mogućnost dragovoljnog plaćanja godišnje premije osiguranja (markice) i dalje važeća odluka koju je Zavod dužan poštovati, navodi se u priopćenju ZZO HNŽ.