SAD i Rusija obnovit će za dva tjedna pregovore o kontroli naoružanja, ali i dalje ostaje živa rasprava o ulozi Kine, koja se odupire pozivima Washingtona.

Rusko i američko izaslanstvo sastat će se 22. lipnja u Beču

Zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov potvrdio je u utorak da će se 22. lipnja u Beču sastati s američkim izaslanstvom koje će predvoditi pregovarač Marshall Billingslea.

"Mislim da je to dobra vijest" u vrlo "sumornom kontekstu", ocijenio je ruski diplomat tijekom virtualne konferencije koju je organizirao američki Council on Foreign Relations.

"Lopta je na američkom polju, a mi moramo jasno i glasno čuti što želi ta vlada, ocjenjuje li je li moguće učiniti nešto pozitivno, a ne samo razvrgavati sporazume nadzoru oružja jedan za drugim", dodao je.

Predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz tri međunarodna sporazuma

Predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz triju međunarodnih sporazuma: onoga o iranskom nuklearnom programu, sporazuma o raketama srednjeg dometa te iz sporazuma Otvoreno nebo, ili Open Skies, kojemu je cilj potvrditi vojna kretanja i mjere ograničavanja naoružavanja zemalja potpisnica. U zadnja dva slučaja, američki je predsjednik optužio Moskvu da krši sporazume.

U središtu budućih američko-ruskih pregovora bit će bilateralni sporazum New Start zaključen 2010., koji istječe početkom 2021., odmah nakon završetka sadašnjega Trumpova mandata.

Taj se sporazum smatra zadnjim sporazumom o nuklearnom oružju koji je još na snazi, a odnosi se na zadržavanju arsenala dviju zemalja ispod razine na kojoj su bili u vrijeme hladnoga rata.

"Sporazum New Start ima velikih nedostataka u smislu verifikacije", upozorio je Marshall Billingslea u govoru prošloga mjeseca, nagovješćujući tako teške pregovore.

Trumpova administracija u nove pregovore svakako želi uključiti Peking

Trumpova administracija u nove pregovore svakako želi uključiti Peking. U svibnju je veleposlanik Billingslea naglasio da Trump ne želi sporazum koji ne bi odražavao "novo doba", kako bi se okrenula stranica i udaljilo od binarne logike hladnoga rata. Izaslanik američkoga predsjednika jasno je optužio Kinu da je "poput Rusije" uključena u "utrku u naoružanju" te da želi "pojačati svoje nuklearne snage" kako bi "zastrašivala SAD" i njihove saveznike.

"Kina je nekoliko puta ponovila da nema nikakvu namjeru sudjelovati u tim navodnim pregovorima o kontroli naoružanja", rekao je glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying. "To je stajalište vrlo jasno", dodao je.

Izaslanik Billingslea odmah je pozvao Peking da ponovno razmotri svoja stajališta. "Da biste dobili status velesile, morate se odgovorno ponašati", upozorio je američki pregovarač, dodavši da je oko kineskoga arsenala "podignut veliki tajni zid".

Sergej Rjabkov u utorak je rekao da Moskva "ne očekuje da će se to stajalište uskoro promijeniti", dodavši da Rusija neće ništa poduzeti kako bi se Peking predomislio.

"Vidjet ćemo misli li SAD da se isplati nastavljati dijalog s Rusijom, ili je kinesko sudjelovanje za njih imperativ", dodao je.

U novi sporazum trebale bi se uključiti i europski saveznici Francuska i Velika Britanija

A u budućnosti, napomenuo je, kada se postigne sporazum o New Startu, trebat će se proširiti rasprava, ali i na europske saveznike Amerike koji imaju nuklearni arsenal, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ruske su vlasti potvrdile svoju ponudu kako bi se izbjegao poraz: produljenje postojećeg sporazuma, kakav god bio, kako bi sljedećih pet godina iskoristili za deblokadu pregovora.

Stručnjaci u Washingtonu i demokrati pozivaju Donalda Trumpa da prihvati taj prijedlog kako se ne bi probudio u utrci za naoružanjem opasnijoj nego ikad.

No, skeptični su u prave namjere Bijele kuće, osumnjičene da se kineskim pitanjem služi kao izgovorom da potopi još jedan ključni sporazum.