Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigla je u srijedu u ukrajinski grad Zaporožje, odakle odlazi u nuklearnu elektranu koja se nalazi pod ruskom okupacijom.

Misija IAEA, na čelu sa šefom organizacije Rafaelom Grosijem, namjerava da izvrši inspekciju postrojenja elektrane u Zaporožju nakon što je to područje više puta granatirano tijekom prošlog mjeseca, dok se dvije strane međusobno optužuju za napade, prenosi Reuters.

Elektrana Zaporožje najveća je u Europi, a nalazi se na liniji fronta između ruskih i ukrajinskiih snaga, i u regiji koja je u više navrata granatirana u posljednjim danima.

Grossi je kazao da inspektori planiraju da provedu “nekoliko dana” u elektrani i da će nakon toga podnijeti izvještaj.

Elektrana je pod okupacijom ruskih vojnika od marta, i Ukrajina optužuje Rusiju da je poslala stotine vojnika i uskladištila je municiju.

Ukrajina je prvobitno strahovala da će posjeta IAEA Zaporožju legitimizirati rusku okupaciju postrojenja, prije nego što je konačno podržala ideju slanja misije.

Ukrajina je insistirala da misija otputuje sa teritorije pod ukrajinskom kontrolom, što znači da će inspektori morati da prelaze liniju fronta uz sigurnosne garancije obje strane.