Radoje Vidović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna jutros je prokomentirao situaciju sa navodnim prekidom brojanja glasova pristiglih putem pošte o kojem mediji bruje zadnja dva dana.

Brojne su kritike izražene na račun Središnjeg izbornog povjerenstva BiH iz cijele BiH, od Kalesije, Teslića do Gornjeg Vakufa-Uskoplja ali i brojnih drugih.

Nelegalno izabrano Središnje izborno povjerenstvo je tako mandat načelnika dodijelilo i mrtvom čovjeku (Travnik) dok je u zadnjem trenutku kandidat SDA u Kalesiji pobijedio za samo jedan glas!

”HDZ BIH u Središnjoj Bosni je zadovljan rezultatima lokalnih izbora, između ostaloga osvojili smo i jedno više načelnićko mjesto, Novi Travnik, međutim, itekako osnovano smo očekivalo pobjedu i u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Jako smo razočarani procesom koji se vodio oko dopisnog glasovanja. Javno je bio dostupan broj odobrenih registriranih birača putem pošte (oko 1600 za ovu općinu). U trenutku brojanja, kada je naš kandidat Dražen Matišić smanjio razliku na svega 130 glasova, prestalo je brojanje ostale pošte i imamo opravdane sumnje da je izvršena izborna krađa” kazao je Vidović te dodao da je cijeli ovaj proces dopisnog glasanja bio krajnje netransparentan. Oštećeni su ne samo kandidati, nego i brojni građani koji žive u inozemstvu, koji su željeli ostvariti svoje izborno pravo a koji ili nisu dobili glasačke materijale ili njihovi glasovi nisu uopće prebrojani.

“Ovo je nečuveno, pogotovo kada se sjetimo da je slična situacija prije četiri godine bila sa Novim Travnikom. Tko je taj stručnjak koji odlučuje koja je pošta ispravna a koja ne. No mi idemo dalje, ako treba sve do Ustavnog suda. Pozivam Središnje izborno povjerenstvo da objasni situaciju, da objave glasove koji nisu ispravni i razloge odbacivanja istih. Iskoristi ćemo sve pravne mogućnosti” zaključio je Vidović.

Podsjećamo, Stranka demokratske akcije u Gornjem Vakufu- Uskoplju je slavila još prije dva dana kada rezultati nisu bili utvrđeni a kamoli službeno objavljeni i kada je brojanje još uvelike trajalo. U tom trenutku, Dražen Matišić, kandidat HNS-a BiH zaostajao je za aktualnim načelnikom Seadom Čauševićem svega 130 glasova. Broj prebrojane i upisane pošte (dopisnih glasova) nije se poklapao sa ukupnim brojem prijavljenih glasova iz inozemstva što znači da istih itekako nedostaje ili da su mahom odbijeni čak i nakon žalbenog procesa.

Iz HDZ-a BiH Uskoplje kao i Županijskog odbora HDZ BIH ŽSB najavljuju borbu do zadnjeg glasa!O svemu opširnije večeras u Dnevniku RTV-a HB.

artinfo.ba