Uragan Sally, koji je jučer pogodio alabamsku obalu Meksičkog zaljeva kao uragan druge kategorije, donio je velike poplave uz jake vjetrove.

Na granici Floride i Alabame u četiri sata palo je kiše koliko inače padne u četiri mjeseca, a vjetrovi su se ubrzali i pušu 165 kilometara na sat.

Sally je zahvatio kopno u Gulf Shoresu u Alabami i kretao se prema granici Alabame i Floride brzinom od 5 km/h.

Stanovnici se sklanjaju, šteta bi mogla biti između dvije i tri milijarde dolara

Dužnosnici diljem juga zemlje pozvali su stanovnike nižih područja da se sklone od vjetrova i kiše. No nekima je polagani dolazak uragana Sally oživio uspomene iz djetinjstva na prošle oluje kad su iz prve ruke svjedočili moći prirode.

Thomas Harms promatrao je kako se valovi zalijeću u općinski mol Fairhope i prisjetio se prošlih oluja. Kao dijete išao je s djedom dočekivati oluje, a sad je isto učinio i sa svojim sinom.

"To na neki način malo uklanja strah i pomaže vam razumjeti i opasnosti. To sam nekako prenosio sinu čineći isto kao nekad", rekao je Harms. Drugi su mu se pridružili na molu kako bi pratili oluju koja dolazi.

U okrugu Escambia, koji uključuje Pensacolu, najmanje 377 ljudi spašeno je iz poplavljenih četvrti.

Očekuje se da će šteta doseći između dvije i tri milijarde dolara, rekao je Chuck Watson iz centra Enki Research, koji prati tropske oluje i predviđa troškove njihove štete.